Sigurnost i povjerenje | kulturpunkt

Sigurnost i povjerenje

CMS smatra kako je njihovo udaljavanje iz Prihvatilišta za tražitelje azila politički motivirana odluka s ciljem daljnje marginalizacije organizacija koje govore o problemima izbjeglica.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Are You Syrious? / Facebook

  • A
  • +
  • -

Ministarstvo unutarnjih poslova Centru za mirovne studije odbilo je produžiti Sporazum o suradnji, onemogućivši im tako ulazak u prihvatilište za tražitelje azila. CMS je organizacija koja već petnaest godina pruža podršku izbjeglicama. Od 2003. godine prisutni su u prihvatilištima, najprije u Šašnoj Gredi, zatim u Kutini, a od 2013. godine i u Zagrebu, cijelo vrijeme pružajući izbjeglicama informacije o sustavu azila, jeziku, kulturi i društvu. Volonteri CMS-a često su prvi kontakt izbjeglica s hrvatskim građanima koji im pokušavaju olakšati proces integracije i podučiti ih osnovama hrvatskog jezika. 

U objašnjenju ove odluke MUP navodi kako u Prihvatilištu postoji nedostatak fizičkog prostora u kojem bi se aktivnosti mogle odvijati te da postoji dovoljno drugih organizacija koje u tom prostoru obavljaju slične aktivnosti. Iz CMS-a pak navode kako je odluka politički motivirana s ciljem zastrašivanja, marginalizacije i udaljavanja organizacija koje javno govore o problemima izbjeglica u Hrvatskoj i nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama. 

Prvu informaciju o otkazivanju Sporazuma CMS je dobio telefonski, 3. rujna. Istog dana u Prihvatilištu u Kutini rečeno im je da pri sljedećem dolasku moraju imati potpisan Sporazum o suradnji. "To je za nas bilo veliko iznenađenje koje nas je zabrinulo, jer smo upite o razjašnjenju pojedinih stavki prijedloga novog Sporazuma MUP-u poslali još na proljeće i nikad nismo dobili odgovor. Odmah smo zatražili objašnjenje MUP-a, pa upit ponovili u nekoliko navrata tijekom rujna i listopada. Tražili smo objašnjenje gdje je zapelo, informaciju o razlozima zabrane djelovanja u Prihvatilištima i pojašnjenje što se dogodilo s našim Sporazumom o suradnji, jer smo se ipak nadali da MUP neće izbaciti organizaciju koja 15 godina pruža podršku izbjeglicama. Tek smo 26. listopada dobili vrlo generično pojašnjenje MUP-a, u kojem kažu kako naše usluge u Prihvatilištima nisu potrebne jer su potrebe tražitelja pokrivene uslugama organizacija koje su trenutno u Prihvatilištima. Dodali su kako nam radi preuređenja Porina ionako nisu u mogućnosti ponuditi prostor za rad. O svemu smo obavijestili Pučku pravobraniteljicu i MUP tražili dodatna pojašnjenja.

Uz to, ovu odluku smatramo problematičnom s obzirom na to da smo sunositelji nekih od aktivnosti iz Akcijskog plana za integraciju na kojima je nositelj i MUP" objašnjava Sara Kekuš iz CMS-a. Potrebe izbjeglica analizirane su za izradu važećeg Akcijskog plana za integraciju u čijoj izradi su sudjelovale brojne organizacije i institucije, a mjere koje su tim planom donesene nisu se mijenjale i za neke od njih sunositelj je CMS. "Vjerujemo da je ovo politička odluka, zbog čega smo se i odlučili izaći u javnost", dodaje Kekuš. 

Podsjetimo, nakon što je CMS obavijestio javnost o ovoj odluci, MUP je izdao priopćenje u kojem je istaknuto kako nisu pronađene stvarne potrebe za potpisivanjem Sporazuma s CMS-om s obzirom na to da sadržajno nude iste ili slične aktivnosti koje već provode ostale udruge koje djeluju u Prihvatilištu (Isusovačka služba za izbjeglice -Jesuit Refugee Service, Hrvatski pravni centar, Ruke Nade -Croatian Baptist Aid, Baptistička Crkva Zagreb – Malešnica, Zemljani – Are You Syrious), a zbog rekonstrukcije Prihvatilišta smještajni i radni prostori smanjeni su za više od trećine, što uključuje i prostorije koje su ustupljene na korištenje svim ranije navedenim udrugama s kojima Ministarstvo ima sklopljene (važeće) sporazume o suradnji. Također naglašavaju kako je CMS slobodan sve svoje aktivnosti s izbjeglicama provoditi u svojim prostorijama. 

"MUP je jučerašnjim priopćenjem koje je odgovor na našu reakciju samo konstatirao kako to nije politička odluka, bez razjašnjenja razloga iz kojih nemamo mogućnost potpisa Sporazuma o suradnji, podsjećamo, nakon 15 godina provedbe aktivnosti u Prihvatilištima. Također, MUP u tom priopćenju pokazuje krajnji cinizam, govoreći kako izbjeglice imaju besplatan prijevoz i da tako mogu doći u naše prostorije. To je netočno, jer besplatan prijevoz izbjeglice imaju samo u Gradu Zagrebu, dok oni smješteni u Prihvatilištu u Kutini nemaju, a također niti većina organizacija koje navode u priopćenju ne djeluje u Prihvatilištu u Kutini. MUP svojom reakcijom još jednom pokazuje kako ne želi da javnost dobije potpune i točne informacije, što je žalosno, posebno znajući njihovu krilaticu Sigurnost i povjerenje", zaključuje Kekuš.

Problematičan odnos MUP-a prema organizacijama koje se bave zaštitom prava izbjeglica vidljiv je i na nedavnom primjeru udruge Are You Syrious. U optužnici za pomoć pri ilegalnom prelasku granice koja je podignuta protiv jednog od njihovih aktivista, MUP je također zatražio zabranu rada ove organizacije, a optužnica podignuta baš u vrijeme kad je ova organizacija u medijima počela upozoravati o nasilju na granicama. CMS zato smatra da izbacivanjem iz Prihvatilišta MUP pokušava ugušiti kontakt tražitelja azila s organizacijama civilnoga društva koje će zagovarati prava koja im se ugrožavaju. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Zamagljene slike budućnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 14.11.2018

VEZANE VIJESTI

Stvaranje društva dobrodošlice

Razgovarala: Antonija Letinić

S Leom Horvat, članicom inicijative Dobrodošli! i Centra za mirovne studije, razgovarali smo o različitim programima namijenjenima uključivanju migranata u naše društvo.

Vrijeme neizvjesnosti i straha

Piše: Martina Domladovac
U sklopu 5. tjedna izbjeglicama Koordinacija organizacija za integraciju istaknula je kako integracija izbjeglica u Hrvatskoj i dalje ovisi o pojedinačnim inicijativama i volonterskom radu.

Svima je važna sigurnost

Piše: Martina Domladovac
Na tribini u Dugavama, gdje se nalazi prihvatilište za tražitelje azila, s lokalnom se zajednicom raspravljalo kako se suživot u ovom zagrebačkom kvartu može poboljšati.