Siječanj u Art-kinu Croatia | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Siječanj u Art-kinu Croatia

Uz ciklus filmova Wima Wendersa, u Rijeci će biti prikazani i filmovi Slava kurvi, Nader i Simin se rastaju, Le Havre, Ljepota i Konvoj Libertas.

07.01.2012 - 03.02.2012 , Rijeka - Art kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Riječko Art-kino Croatia započinje novu godinu ciklusom filmova Wima Wendersa koji obuhvaća selekciju iz redateljevog opusa posljednja tri desetljeća. Ciklus započinje projekcijom igranog filma iz 1973. godine Skarletno slovo, u subotu, 7. siječnja, u 18 sati. Wenders iza sebe ima pedesetak filmskih naslova, ne prestaje s filmskom produkcijom još od 1967. godine, a snima dokumentarne i igrane filmove, kao i one kratkog metra. U prvom ovogodišnjem ciklusu bit će prikazano deset filmskih naslova: Skarletno slovo, Nebo nad Berlinom, Pariz, Texas, Kraljevi ceste, Alice u gradovima, Soba 666, Priča iz Lisabona  i Braća Skladanowsky. Ciklus filmova Wima Wendersa trajat će od 7. do 18. siječnja.

Nastavak već tradicionalnih Queer MoMenata, 18. siječnja u 20 sati, u Rijeku donosi Ljepotu, južnoafrički film, koji je 2011. dobio Queer Palmu za najbolji LGBT film na filmskom festivalu u Cannesu. Ljepota je priča o sredovječnom muškarcu koji se, nakon što postaje opsjednut dvadesetogodišnjim mladićem, mora suočiti sa svojom seksualnošću koju je skrivao pod maskom heteroseksualnog braka. Ovaj je film južnoafrički kandidat za nagradu Oskar.

Svečana riječka premijera dokumentarnog filma Aleksandra Črčeka i Marina Marušića, Konvoj Libertas, održat će se u četvrtak, 19. siječnja u 20 sati. Cilj akcije nazvane Konvoj Libertas bila je okupljanje čim većeg broja plovila koji bi u Dubrovnik donjeli humanitarnu pomoć i poruku nade. Ovaj je dokumentarni film svojevrsno je slavljenje te velike humanitarne akcije organizirane za vrijeme Domovinskog rata.

Le Havre, novi film poznatog redatelja Akija Kaurismäkija, donosi priču o ostarjelom čistaču cipela s neostvarenim snovima te afričkog dječaka koji doplovljava u luku zajedno s teretom. Starac odluči pružiti utočište dječaku. Le Havre je finski kandidat za Oskar 2012. godine.

Nader i Simin se rastaju, film koji već sada broji oko 30 nagrada, obiteljska je drama o paru koji budućnost svoje obitelji vidi drugačije. Simin želi otići iz Irana kako bi kćeri pružila bolji život dok Nader želi ostati u Iranu i brinuti se za svog bolesnog oca. Upravo se zato Nader i Simin rastaju. Ova potresna drama službeni je iranski kandidat za nagradu Oskar. Nader i Simin se rastaju u Art kinu igra od 20. do 26. siječnja, dok Le Havre igra i dan dulje, do 27. siječnja.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, 27. siječnja, premijerno prikazujemo dokumentarni film Dorina Miniguttija Iza žice koji progovara o koncentracionom logoru za civilne zatočenike u Gonarsu, u Udinskoj provinciji. Impresije događanja dokumentirane su crtežima i riječima djece i slikara koji su bili zatvoreni.

Kraj mjeseca siječnja rezerviran je za dokumentarni film. Najprije, riječ je o naslovu koji je bio  smo premijerno prikazan u u sklopu Festivala filmova o ljudskim pravima, dokumentarcu  Slava kurvi. Novi film austrijskog redatelja Michaela Glawoggera, bez imalo senzacionalizma, filmski je triptih o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Bangladešu, Tajlandu i Meksiku.

Drugi naslov dokumentarnog tjedna, Još sam tu: izgubljene godine Joaquina Phoenixa, redateljski  je prvijenac glumca Caseyja Afflecka. Riječ je o lažnom dokumentarcu, odnosno o takozvanom mockumentary žanru. Kamera prati povlačenje glumca Joaquina Phoenixa iz svijeta glume i prelazak u glazbene hip-hop vode. Prema Phoenixu, film je nastao kao reakcija na opčinjenost ljudi reality emisijama za koje smatraju da nisu režirane. Slava kurvi i Još sam tu igraju od 28. siječnja do 3. veljače.

Više informacija o filmovima i kinu potražite ovdje.

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 03.01.2012