Siječanj u ZKM-u | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Siječanj u ZKM-u

Ovog mjeseca ne propustite višestruko nagrađivani Zagrebački pentagam i Buđenje proljeća.

15.01.2011 - 27.01.2011 , Zagreb - ZKM
  • A
  • +
  • -

Frank Wedekind svjetsku je slavu stekao dramom Buđenje proljeća, koja je ujedno i njegov najpopularniji komad, a koju je opisao kao tragediju djetinjstva posvetivši je roditeljima i učiteljima. Upravo su je roditelji doživjeli kao napad na tradiciju, vlastiti autoritet skrnavljenje svetih prava. Buđenje proljeća suvremena je drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata. U njoj se očituje autorova težnja da prokaže lažni građanski moral i pokaže kobne posljedice društvenih konvencija koje sputavaju ili iskrivljuju prirodne nagone. Oslobođenje čovjeka prikazao je u duhu utopijskih elemenata modernog društva koje zazire od konvencija i licemjerja. Predstavu pogledajte 15. i 16. siječnja u 20 sati.

Zagrebački pentagan proglašen je najboljom predstavom u 2009. godini. Redatelj Paolo Magelli pet je tekstova hrvatskih autora uklopio u jednu predstavu. Tekstovi su pisani po narudžbi za Zagrebačko kazalište mladih. U četiri jednočinke i jednom monologu; Zona snova - Filipa Šovagovića, Pljačka - Igora Rajkija, JavierNine Mitrović, Skoro nikad ne zaključavamo - Damira Karakaša i Zoo - Ivana Vidića - povezanih omnibusom Zagrebački pentagram, autori se bave našom svakodnevicom. Prožimaju se teme nesretnih ljubavi, obiteljskih problema, prošlosti, budućnosti, imaginacije, surove stvarnosti, vremena u kojem živimo i u kojem ćemo tek živjeti. Poveznica ovih različitih tekstova jest grad Zagreb i njegovi stanovnici. Njihove životne nevolje ovdje dobivaju sasvim novu, komičnu dimenziju. Na rasporedu je 25., 26. i 27. siječnja u 20 sati.

Cijena ulaznice s popustom iznosi 40 kn, a na blagajni kazališta 60 kn. Popust možete ostvariti rezervacijom ulaznica na telefonskim brojevima 4872-553, 4872- 561.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 13.01.2011