Silom na protivnike | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Silom na protivnike

Na koncertu TBF-a u dubrovačkom klubu Revlin, zbog majice s natpisom "Srđ je naš!" pretučen je Slaven Tolj. 

  • A
  • +
  • -

Incident koji se 19. travnja dogodio na studentskoj zabavi u dubrovačkom klubu Revelin, može nam poslužiti kao korisna metafora o borbi inicijative Srđ je naš u lokalnom kontekstu Dubrovnika. Naime, pri kraju svog nastupa na sceni ovog dubrovačkog kluba, članovi benda TBF presvukli su se u majice s natpisom "Srđ je naš!" kako bi se na taj način solidarizirali s naporima dubrovačkih aktivista u njihovoj borbi protiv apartmanizacije i izgradnje golf trena na Srđu. Deblji kraj izvukao je Slaven Tolj, dubrovački umjetnik, voditelj Art radionice Lazareti i aktivist inicijative Srđ je naš!, kojeg su po presvlačenju hip-hopera na pozornici, iz publike izvukli zaštitari kluba i vlasnik Revelina. Naravno, uz propisani nedostatak nježnosti pa je Tolj tako završio s masnicama i istegnutim ligamentima ruke. 

"Dok sam mirno, kao i ostali, promatrao koncert prišli su mi zaštitari i vlasnik Lukša Franković, bacili me na pod, zavrnuli mi ruku i nasilno me izbacili iz kluba. Kada su me na izlazu pustili iz zahvata Franković je rekao da dovodim u pitanje njegov dobar odnos s Gradom, te da sam provokator koji je dao majice TBF-u zbog čega su tako postupili. Treba znati da članovi TBF-a nisu ljudi s kojima je lako manipulirati i sami su odlučili obući majice koje su dobili na poklon", o okolnostima incidenta izjavio je Slaven Tolj za Dubrovački list.

Nakon što je obrađen u Hitnoj pomoći gdje su ozljede evidentirane, performer se obratio i dubrovačkoj policiji. Nažalost, tamo se nije susreo s previše suosjećanja: "Policajac nije imao namjeru uzeti moju izjavu. Pokušao je zamuljati cijelu stvar jer se već čuo s vlasnikom kluba te mi je policijski djelatnik rekao da je on vlasnik kluba, da bi postupio na isti način", za lokalne je novine kazao Tolj, napomenuvši da je pričekao smjenu u policiji te je na koncu izjavu dao drugom policijskom službeniku. 

Incident u klubu Revelin lako će objasniti činjenica da klub posluje u gradskom prostoru koji je vlasnik kluba Lukša Franković na korištenje dobio od Grada Dubrovnika na čelu s gradonačelnikom Androm Vahušićem. Gradonačelnik Dubrovnika opetovano je prozivan od inicijative Srđ je naš, ali i od aktivista i umjetnika okupljenih oko Art radionice Lazareti, da sustavno pogoduje privatnim investicijama na štetu javnog prostora grada i građana. Zbog potencijalnih nepravilnostima dodjeljivanja prostora Revelina poduzetniku Frankoviću u tijeku je i istraga DORH-a, stoga se pretjeranoj nervozi vlasnika na apostrofiranje pitanja ispravnosti lokalne politike javnog prostora od strane izvođača i publike, ne treba čuditi. 

Inicijative za javni prostor na obali, koje su redom isprepletene s lokalnom nezavisnom umjetničkom scenom, sve se češće i brutalnije nalaze pod pritiskom. Prije koji dan nas je zabezeknula izjava istarskog župana i zagovornika golf-turizma Ivana Jakovčića o "mafiji u kulturi" koja priječi razvoj gospodarstva i napredak. Čini se kako se svojim posljednjim ispadom Jakovčić samo nadovezuje na ranije napade na umjetnost s političkim značenjem i nezavisnu kulturu, posebno na onaj iz 2010. godine kada je iznervirani istarski župan, javno pozvao na zatvaranje 50. porečkog annala zbog njenog kritičkog sadržaja. Da je radove na toj izložbi odabrao upravo Slaven Tolj, podatak je koji svjedoči o umjetničkom, kustoskom i aktivističkom angažmanu ovog dubrovačkog performera, ali i ocrtava milje kojem takav angažman smeta. 

Jer eto, jučer "mafija u kulturi", a već danas privatni poduzetnici i njihovi plaćenici daju si pravo fizičkog obračuna s "kulturnjacima-provokatorima". Čini se da izgradnja golf terena zaista postaje pitanje života ili smrti. 

P. N. / Na fotografiji: Slaven Tolj, Volim Zagreb! 

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 20.04.2012

VEZANE VIJESTI

Kulturom protiv napretka

Ako je suditi prema izjavama Ivana Jakovčića, nezaposleni u Hrvatskoj trebali bi strahovati od "mafije u kulturi". 

Prostorno planiranje promidžbenim programom

Piše: Iva Marčetić

Najnoviji spot hrvatske turističke zajednice prikazuje zemlju bogatih polja pšenice, pitoresknih planina i azurno plavog mora s dodatkom bajkovitih povijesnih jezgri. 

Taktike mikrofašizma

Članovi Pulske grupe dali su intervju Glasu Istre namijenjen objavi u subotnjem prilogu "Zoom" u sklopu teme o hrvatskom nastupu na Venecijanskom bijenalu.