Silvio Vujičić: Destrudo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Silvio Vujičić: Destrudo

Ciklus povremenih izložbi SintArt održava se treću godinu za redom.

12.12.2012 - 23.02.2013 , Zagreb - Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter
  • A
  • +
  • -

Novi umjetnički rad Destrudo, site-specific instalaciju, umjetnik razvija procesima kristalizacije kofeina u kojima nastaju pravilni geometrijski oblici. Silvio Vujičić kemijskim procesima mijenja strukturu medija koji u novoj kristalnoj formi sadržava prividnu matematičku sigurnost, istu onu koju je Vjenceslav Richter često dovodio u pitanje u svojim istraživanjima o mogućnostima sinteze. Tako u rješavanju određenih umjetničkih problema ono što povezuje dvojicu umjetnika jest naglašen interes za povezivanjem prirodnih znanosti i umjetnosti i primjena novih spoznaja, a prije svega eksperiment kao osnovni postupak u kojem nastaje umjetnički rad.

Tema kutova, njihova primjena kroz povijest, te konačno kao likovni motiv često je prisutan osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća u crtežima i grafikama Vjeceslava Richtera. Tako će za ovu priliku prvi put javnosti biti prikazani crteži koji pripadaju tom tematskom okviru, a čuvaju se u Zbirci Richter. S druge pak strane, dok je u dosadašnjim radovima Vujičića prisutno nestajanje, u ovom umjetničkom radu se kristalizirane forme in situ (u izložbenom prostoru Zbirke) u procesu sublimacije rastvaraju i potom transformiraju u nove vizualne oblike.

Silvio Vujičić diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Miroslava Šuteja i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. U njegovim radovima često je prisutna tema transformacije, preobrazbe i propadanja materije, dok proces istraživanja/eksperimentiranja gotovo uvijek ima ishodište u povijesno umjetničkom naslijeđu.

Ciklus povremenih izložbi SintArt održava se treću godinu za redom. Jednom na godinu u stalnom postavu Zbirke Richter predstavljaju se umjetnici čije djelovanje ima ishodište u umjetničkom i arhitektonskom stvaralaštvu Vjenceslava Richtera. Projekt povremenih izložbi SintArt, pokrenut je na tragu Richterove ideje da njegova obiteljska kuća (koju je zajedno sa suprugom Nadom Kareš Richter 1980. godine poklonio Gradu Zagrebu), postane mjesto različitih kulturnih događanja, susreta umjetnika i kreativno provedenog vremena.

Kustosica izložbe je Vesna Meštrić. Otvorenje je u srijedu, 12. prosinca u 20 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 10.12.2012