Simbol nemara | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Simbol nemara

Kulturni centar u gradu Cieszynu na poljsko-češkoj granici, okupljalište građana koji žele sudjelovati u odlučivanju o pitanjima važnim za njihov grad, lokalne vlasti žele zatvoriti.

Piše: Matija Mrakovčić

Na granicy, FOTO: Świetlica Krytyki Politycznej/Facebook

  • A
  • +
  • -

Kulturni centar u gradu Cieszynu na poljsko-češkoj granici, prve su organizacije zauzele 2009. godine. Bile su to Stowarzyszenie Serfenta, udruga za promociju tradicijskih vrijednosti, i Krytyka Polityczna, mreža institucija i aktivista koja se sastoji se od portala Dziennik Opinii, tiskanog časopisa koji izlazi kvartalno, izdavačke kuće, portala na engleskom jeziku koji pokriva zemlje Srednje i Istočne Europe, kulturnih centara u Varšavi, Łódźu, Gdanjsku i Cieszynu, aktivističkih klubova u dvanaest poljskih gradova, kao i u Kijevu i Berlinu, te istraživačkog centra Institut za napredne studije u Varšavi. 

Centar se nalazi u staroj carinskoj zgradi na rijeci Olzi, a s druge strane granice ukinute 2004. pristupanjem dvije zemlje Schengenu, u mjestu koje se od 1920. zove Český Těšín, nalazi se renovirana zgrada koja služi kao društveni centar. Povezani su Mostom prijateljstva i smatraju se postignućima kasne modernističke arhitekture. Tijekom sedam godina rada, u suradnji s udrugama poput društvenog poduzeća, ženske organizacije, kluba glazbe i filozofije, studija za fotografiju, kafića i restorana, centar Na granicy postao je prepoznatljiv alternativni kulturni centar, izvana najpoznatiji po istoimenom filmskom festivalu, a iznutra po kampovima za djecu slabijeg imovinskog stanja, besplatnom boravku i brizi za djecu i mlade, izvannastavnim aktivnostima, umjetničkim i obrazovnim radionicama.

Krajem lipnja 2016, lokalne su vlasti objavile odluku da neće produžiti najam zgrade organizacijama, navodno zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga. S obzirom da u budžetu nisu predviđena sredstva za obnavljanje ili rušenje zgrade, ostat će prazna što će samo pogoršati stanje u kojem se nalazi. Treba napomenuti da je osam organizacija dijelilo troškove održavanja zgrade te da su u nekoliko navrata osigurali sredstva za njenu obnovu, no lokalne vlasti odbijale su ući u već pripremljene projekte, kao što su godinama odbijali sudjelovati u financiranju aktivnosti u centru kojeg godišnje posjeti oko pet tisuća ljudi. Organizacije stalno zapošljavaju dvadeset ljudi iz Cieszyna i još pedeset na povremenim poslovima, a godišnje grad isključivo zbog aktivnosti u centru posjeti više od tristo gostiju. U pozadini je priče najvjerojatnije politički motivirana odluka jer komunikacije s korisnicima zgrade nema, a njihov doprinos razvoju građanske participacije stanovnika malog pograničnog mjesta koje s glavnim gradom nije povezano javnim prijevozom - nesumnjiv.

Kulturni centar mreže Krytyka Polityczna postao je okupljalište građana koji žele sudjelovati u odlučivanju o pitanjima važnim za njihov grad. Nakon Kongresa kulture i komunikacije, prosvjeda protiv zatvaranja vrtića, obrane gradskih galerije i kazališta, pokretanja razgovora o gradskoj kulturnoj strategiji, aktiviranja protiv uništavanju gradske željeznice, donijeta odluka o zatvaranju centra prije zvuči kao odluka o zatiranju mjesta gdje se razvijaju kritičko mišljenje i zajednička akcija. Unatoč svemu, Na granicy će nastaviti raditi na nekoj drugoj lokaciji, dok će stara kontrolna zgrada ostati kao simbol nemara gradskih vlasti prema dugogodišnjem radu svojih stanovnika.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.08.2016

VEZANE VIJESTI

Između javnog i privatnog

Piše: Matija Mrakovčić
U tijeku je obrana autonomnog alternativnog centra Rog u Ljubljani od pretvaranja u "centar kreativnih industrija".

Svaki grad treba svoju kliniku

Piše: Matija Mrakovčić
Tijekom prve godine postojanja, praški je društveni centar Klinika postao simbol otpora jačanju konzervativnih i autoritarnih tendencija u češkom društvu.

Vlasti ne reagiraju, mediji ne izvještavaju

Piše: Matija Mrakovčić

Zbog izgradnje projekta Beograd na vodi, gradske vlasti pod okriljem noći ruše objekte u četvrti Savamala, a tijekom dana jedino sklonište za izbjeglice.