Simboli društvenog statusa | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Simboli društvenog statusa

Jedan od novijih radova Albana Muje otkriva specifičnosti sveprisutnog fenomena u kosovskom društvu.

08.12.2016 - 03.01.2017 , Split - Galerija umjetnina

Otvorenje izložbe Albana Muje Falicizam bratstva najavljeno je za četvrtak, 8. prosinca, u 19 sati u Galeriji umjetnina. Kustos je Branko Franceschi.

Umjetnička pozicija Albana Muje je na neki način vrlo osobita budući da reflektira i komentira suvremeno društvo i njegove teškoće, no većinom u vrlo specifičnom geo-političkom kontekstu. U neku ruku, radovi su mu prožeti ogorčenošću prema geopolitičkom, društvenom i umjetničkom sustavu, što izražava putem pojedinih umjetničkih radnji, ponekad ironičnih, ponekad intimnih, ali uvijek kritičnih. Jedan od novijih radova Albana Muje, Falicizam bratstva, otkriva specifičnosti sveprisutnog fenomena u kosovskom društvu koji je u naglašenom obliku najvidljiviji u ruralnim dijelovima države. Rad ima mnogo slojeva čitanja, no prvenstveno postavlja pitanje muške tradicije i kako se ona manifestira kroz simbol društvenog statusa – kuću.

Alban Muja je vizualni umjetnik rođen u Kosovskoj Mitrovici (1980.), Kosovo. Njegova praksa obuhvaća široki spektar medija uključujući video instalacije, kratke i dokumentarne filmove, crtež, slikarstvo i fotografiju. Izlagao je na mnogobrojnim kolektivnim međunarodnim izložbama, sudjelovao na festivalima i održao mnogobrojne samostalne izložbe. Alban Muja živi i radi u Prištini, Kosovo.

Izložba je otvorena do 3. siječnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.12.2016