Simultano postojanje različitosti | kulturpunkt

Najave Performans

<

Simultano postojanje različitosti

Performans Izravni prijenos / Live Broadcast umjetnice Vlaste Žanić usmjeren je na ohrabrivanje zapostavljenih članova društva.

31.05.2017 , Split - Trg braće Radić

U srijedu, 31. svibnja, u 12 sati na splitskom Trgu braće Radić (Voćnom trgu) održava se audiovizualni performans Izravni prijenos / Live Broadcast umjetnice Vlaste Žanić.

Ideja rada, kako navodi sama umjetnica, je ukazati na "simultano postojanje različitosti", ohrabriti one čije se glasove zapostavlja ili utišava te ukazati na "nužnost supostojanja i prihvaćanja".

Izravni prijenos zamišljen je kao performans na javnoj gradskoj lokaciji na dan predizborne šutnje, čime je omogućen širi recepcjski doseg izvedbe. Tražeći od publike aktivniju ulogu spram institucija vlasti i ukazujući joj na postojanje drugačijih/manjinskih pozicija neposredno pred izbore, tematski fokus performansa poprima snažnije političke konotacije.

Riječ je o audiovizualnom performansu u trajanju od svega petnaest minuta u kojem sudjeluje petnaestero izvođača - studenata splitske Umjetničke akademije - koji teži potaknuti participativnost tražeći od publike da zauzme drukčiju poziciju i propita postojeće društvene relacije.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 18.05.2017