Šira rasprava na jesen | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Šira rasprava na jesen

Ministarstvo kulture održavalo je u Zagrebu od kraja ožujka do početka srpnja tematske sastanke i javne rasprave o novoj medijskoj politici.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Održano je osam sastanaka radne skupine za raspravu o novoj medijskoj politici, a šest ih je bilo otvoreno za javnost. Usporedno je konstituirano sedam tematskih radnih skupina (Hina, HRT, javne potpore novinarskom i autorskom radu, medijsko obrazovanje i zaštita djece u medijima, lokalni i regionalni mediji, pravna i regulacijska pitanja te neprofitni mediji) u koje se mogao prijaviti bilo tko zainteresiran.

Na službenim stranicama Ministarstva trenutno su dostupni izvještaji s uvodnog sastanka te rasprava o Hini, HRT-u i komercijalnim tiskanim i internetskim medijima. Na istom mjesto nalaze se radni materijali, dijelovi nacionalnog izvještaja o medijima koji su bili polazna točka rasprava u Hrvatskom novinarskom društvu.

Ministarstvo smo upitali kako će izgledati daljni proces, s obzirom na najavljene javne rasprave u drugim gradovima i javno internetsko savjetovanje, te kada možemo očekivati objavljivanje preostalih izvještaja. "Završivši prvu etapu rasprave Ministarstvo na temelju prilogu sudionica i sudionika upravo priprema set prijedloga za novu medijsku politiku, koji bi se u široj (pa i internetskoj) javnoj raspravi trebao naći na jesen. Izvještaji sa svih otvorenih sastanaka i tribina održanih u sklopu prve etape javne rasprave bit će do tada dostupni na stranicama Ministarstva", službeni je odgovor Ministarstva kulture.

Također, u odgovoru je napomenuto da je Ministarstvo organiziralo tribine o novoj medijskoj politici i u Osijeku i Rijeci, no obavijest o njihovom održavanju ili izvještaje s tribina nigdje nismo pronašli, kao što nam iz Ministarstva nikada nisu poslali odgovor na upit gdje bismo takve informacije mogli pronaći.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.07.2015

VEZANE VIJESTI

Za raspravu i usvajanje

Piše: Matija Mrakovčić
U pozadini priče o ostavci ministrice kulture ostao je početak rada skupina za promjenu medijske politike.

Nemogućnost dugoročnog planiranja

Piše: Matija Mrakovčić
Savjet za razvoj civilnoga društva održao je sjednicu na temu podrške neprofitnim medijima u Hrvatskoj.

Mrtav izvještaj na papiru

Piše: Matija Mrakovčić

Projekt Značaj medijskog integriteta pokušao je identificirati prepreke demokratskom razvoju medijskih sustava u šest zemalja Jugoistočne Europe.