Širenje područja političkog | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Širenje područja političkog

Centar za ženske studije poziva na predstavljanje knjige urednica Zorice Siročić i Lede Sutlović.

13.12.2013 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović

Pored nastojanja da obuhvati desetljeće istraživanja stavova građana i građanki spram žena u politici, knjiga Širenje područja političkog - novi pogledi na političku participaciju žena temi pristupa iz različitih (politoloških) aspekata s namjerom otvaranja nekih novih teorijskih ulaza u izučavanju političke participacije žena u hrvatskom kontekstu. Posljednjih desetljeća u političkoj znanosti dominirale su teme vezane za politički sustav, odnosno institucionalno bavljenje žena politikom, a što je upravo bilo razlogom nastojanja za proširivanjem teme i rasvjetljavanjem područja politike unutar šireg društvenog konteksta.

Može se reći kako navedeni pregled političke participacije žena iz različitih perspektiva, od formalno-institucionalnih do socio-ekonomskih, pruža osnove za razmatranje teme u širem kontekstu, kao i za širenje polja politike i političkog. Nastavljajući se na iznalaženje modelskih načina jednakopravnog sudjelovanja žena u politici kao dominantne tendencije u polju, važno je nanovo osvijestiti cilj takva rada, a što zasigurno nije puka numerička jednakost žena u procesima političkog odlučivanja, već dekonstrukcija postojeće muške koncepcije politike te stvaranje uvjeta za izgradnju društva u kojem će spolna razlika postati irelevantna.

Predstavljanje knjige bit će održano u petak, 13. prosinca, u 16.30 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Knjigu će, uz urednice Ledu Sutlović i Zoricu Siročić, predstaviti dr.sc. Biljana Kašić (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru) i dr.sc. Smiljana Leinert Novosel (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu).

Knjiga je dostupna i u elektronskom izdanju.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.12.2013