Širenje polja demokracije | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Širenje polja demokracije

Centar za politike emancipacije organizira tribinu o mogućnosti promjene medijskog polja bez promjene sistema u kojem se ono reproducira.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Martyna Borkowski

  • A
  • +
  • -

Centar za politike emancipacije (CPE) osnovan je u Beogradu 2011. godine. Rad organizacije posvećen je promociji političkih i ekonomskih koncepata koji za cilj imaju ukidanje društvenih nejednakosti nastalih kao proizvod kapitalističkog društva. 

Kapitalistički način proizvodnje teži maksimizaciji profita što se postiže reprodukcijom različitih oblika eksploatacije i dominacije. Stavljanje profita u prvi plan onemogućava puno zadovoljenje potreba ljudi. Politike emancipacije, nasuprot tome, u prvi plan ističu potpuno novu definiciju politike koja naglašava neophodnost egalitarnog uređenja cjelokupnog društvenog života, zasnovanog na principima solidarnosti. 

Kroz svoj rad, CPE inzistira na poticanju borbe za neposrednu demokraciju u politici i ekonomiji. Stoga će tijekom 2016. godine, svake prve srijede u mjesecu, u suradnji s Domom omladine Beograda, organizirati tribinu pod nazivom Radni sto u okviru programa "Participativna demokratija".

Prvi u nizu Radnih stolova održan je 3. veljače pod nazivom "Od socijalizma do kapitalizma i nazad", a u njemu su sudjelovali Bojan Marjanović, pisac i novinar, Stefan Slavković, novinar, te Đorđe Balmazović, član kolektiva Škart. Razgovor je vodila Jelena Veljić, aktivistkinja i članica DC Oktobar. Tom su prigodom novinari i umjetnici razgovarali o interpretaciji socijalističke prošlosti koja nikada nije univerzalno objektivna već je uvijek posredovana trenutnim materijalnim pozicijama pojedinaca ili društvenih grupa, ali i dominantnom ideološkom matricom koja prožima društvo.

Isto tako, cenzura medija tema je koja zaokuplja javnost Srbije, ali sve više i Hrvatske. Privatizacija je navodno trebala osigurati nepristran odnos medija prema stvarnosti koju živimo, no realnost je takva da političke i ekonomske elite direktno ili indirektno oblikuju medijske sadržaje. Fokusiranost na "tržišnu utakmicu", netransparentnost vlasništva nad medijima te oglašivački i distribucijski kanali, u velikoj mjeri usmjeravaju sadržaje koje mediji plasiraju, a sve nesigurniji ekonomski položaj novinara i novinarki izravno utječe na njihov rad. 

Drugi Radni sto održat će se u srijedu, 2. ožujka, u 19 sati, pod nazivom "Cenzura medija ili mediji u kapitalizmu", a na njemu će sudjelovati Jovana Gligorijević, novinarka tjednika Vreme i članica Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Tanja Jakobi, novinarka i urednica, analitičarka i istraživačica Centra za istraživanje javnih politika, te Saša Dragojlo, novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN). Putem video linka iz Zagreba će se priključiti Andrea Milat, autorica, izvršna urednica Biltena i članica medijske zadruge KopMedija, nakladnika hrvatskog izdanja Le Monde Diplomatique, a razgovor će voditi Marko Miletić, glavni urednik portala Mašina koji nastaje u sklopu Kritičke mašine, projekta beogradskog Kontekst kolektiva.

Širenje polja demokracije nemoguće je bez dostupnosti relevantnih i pravovremenih informacija, stoga će na tribini biti propitane mogućnosti promjene medijskog polja odnosno, kako ga promijeniti bez promjene sistema u kojem se reproducira.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.03.2016

VEZANE VIJESTI

Prilog kritičkoj analizi kapitalističke sadašnjosti

Piše: Vatroslav Miloš

Beogradski Centar za politike emancipacije objavljuje zbornik tekstova Bilans stanja: doprinos analizi restauracije kapitalizma u Srbiji.

Ukidanje gotovo ukinute komunikacije

Piše: Matija Mrakovčić
Od Vlade i svih drugih aktera političkog života zahtijevamo da na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima, poziva HND.

Samo stručno, samo transparentno

Piše: Vatroslav Miloš
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.