Široka paleta suvremenih glazbenih zbivanja | kulturpunkt

Najave Festival

<

Široka paleta suvremenih glazbenih zbivanja

Tema Grad, prostor, glazba, zvuk programski je fokus ovogodišnjeg Međunarodnog festivala suvremene glazbe.

06.04.2019 - 13.04.2019 , Zagreb - Razne lokacije

FOTO: MBZ: Muzički biennale Zagreb / Facebook

  • A
  • +
  • -

Međunarodni festival suvremene glazbe 30. muzički biennale Zagreb održava se od 6. do 13. travnja ove godine, a programski fokus tema je Grad, prostor, glazba, zvuk. Organizatori najavljuju bogati raznovrsni program, u sklopu kojeg će svoj rad publici predstaviti skladatelji iz Hrvatske, ali i gosti iz svih krajeva svijeta. 

Predbiennalski tjedan započinje 30. ožujka u Kulturnom centru Mesnička s predavanjem Što je slobodno u free jazzu? – Istraživanje! Jedan od najcjenjenijih talijanskih muzikologa na svijetu Marcello Piras, kroz glazbene slike daje odgovor na pitanja što sve spada u free jazz i u kojim se okvirima odvija sloboda izražavanja, nakon čega Denis Razz, Giovanni Maier i Rajko Ergić predstavljaju projekt Port to Port to Port, prvi iskorak riječkog jazz glazbenika, alt saksofonista, flautista, vokalista i skladatelja Denisa Razumovića Razza u free-jazz. Predbiennalski tjedan nastavlja se u utorak, 2. travnja otvorenjem interaktivne instalacije Ivana Lušičića Liika Oblik zvuka koja će u KIC-ovoj Galeriji na katu biti otvorena za javnost do 21. travnja. U Zagrebačkom kazalištu lutaka odvija se i lutkarska predstava Žabica kraljica autorskog dvojca skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka te razgovor s književnikom i skladateljem Eivindom Bueneom u programu Književni budoar Kluba Booksa. Iz Galerije Greta će od 4. travnja pa sve do zatvaranja startati vožnja za sonične bicikle Ispod fonatana britanske multimedijalne umjetnice Kaffe Matthews, koja će zagrepčanima omogučiti da kroz 45-minutnu vožnju na sasvim nov i neuobičajen način dožive ulice grada Zagreba.  

30. muzički biennale Zagreb svečano će biti otvoren u Kinu Europa 6. travnja izvedbom djela The Garden Richarda Ayresa. Djelo će izvesti svjetski priznati ansambl London Sinfonietta, a zagrebačka izvedba The Gardena dogodit će se čak i prije same londonske premijere.  

Nastavljajući bogatu bijenalsku tradiciju, ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja. Na MBZ-u će nastupiti preko četiri stotine domaćih i stranih izvođača – orkestara, ansambala i renomiranih solista – koji će kroz koncerte različitih žanrova, prostorne instalacije i kazališne predstave publici predstaviti najbolje od svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva. Program se odvija na preko 10 lokacija u gradu Zagrebu – od kazališta i koncertnih dvorana do kulturnih centara, kao i na njegovim ulicama, na otvorenom.

Svoja nova djela na MBZ-u će predstaviti Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Sanja Drakulić, Mirela Ivičević, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban. Osim spomenutih programa, tijekom deset dana MBZ-a u Zagrebu će gostovati John Irabagon, Bruce McClure, Ivan Fedele, Alex Mendizabal, Vinko Globokar, Daniele Gasparini, Rolf Wallin te Heiner Goebbels

Prije nekoliko dana započeo je program MBZ-a za velike malene Glazba, prostor, ja koji će se održavati sve do završetka MBZ-a, a obuhvatit će preko 4000 djece grada Zagreba. Sprema se i poseban programu koprodukciji s Laubom, unutar kojeg će gostovati top glazbenici i bendovi alternativnog zvuka – berlinski elektroničari Brandt Brauer Frick Ensamble, njujorški elektroničar Taylor Dupree, turski free imrpovisation ansambl Konstrukt, post-rock duo Davida Kollara na gitari i Arvea Henriksena na trubi. 

30. MBZ održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, Galerija Greta, Booksa, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Medijateka francuskog instituta, MSU, Lauba, ZKM te KD Vatroslav Lisinski. 

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb je najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. U travnju svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom tako i sa samim umjetnicima.

Više o programu potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 29.03.2019