Siromaštvo ugrožava seks | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Siromaštvo ugrožava seks

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kustosica Radmila Iva Janković 4. siječnja održat će predavanje o radu Vlaste Delimar.

U srijedu, 4. siječnja, u 17 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, kustosica Radmila Iva Janković govorit će o radu Vlaste Delimar, a povod ovom predavanju je novopostavljena inastalacija Bez naziva u MSU-ovoj cjelini Umjetnost kao život, na prvom katu stalnog postava Zbirki u pokretu.

"Nizom performansa od početka 80-ih godina, Vlasta Delimar počela je ogoljavati temu ženskog na hrvatskoj likovnoj sceni, često i vlastitim golim tijelom. Nalik na boginju iz nekog arhaičnog kulta, pojavljuje se naga i na crno-bijelim fotografijama , u mediju kroz koji ostvaruje svojevrsni ritual samopromatranja. Na fotografijama, uz intervenciju bojom, najčešće se nalaze komadići zrcala i tila, tkanine koja pridonosi dojmu svečanosti, sakralnosti ali i ženske melankolije.

Ponekad otvoreno vulgarni natpisi utkani u te prizore, imaju sasvim specifičan cilj – dovesti u pitanje ustajale norme puritanskog ponašanja. Jedan od radova iz te serije s početka devedesetih, naizgled je manje provokativan. On na sebi nosi tekstualnu poruku Siromaštvo ugrožava seks, poruku koja se u vremenu galopirajuće recesije, doima još aktualnijom, štoviše, svevremenom", stoji u pozivu na ovo događanje.

U cjelini Umjetnost kao život prezentirane su umjetničke pojave i umjetnici koji na umjetničko djelo gledaju prije svega kao na društvenu činjenicu. Koristeći se različitim medijima izražavanja – od fotografije do video i filmske instalacije - umjetnici zatupljeni u ovoj cjelini u prvom redu progovaraju o svom društvenom poslanju i odgovornosti.

Više o programima koje organizira zagrebački MSU možete saznati ovdje.

Izvor: MSU

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 03.01.2012