Sirovi zapisi | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Sirovi zapisi

Ponovno rođena, prva knjiga dnevnika Susan Sontag, objavljena je u izdanju Queer Zagreba.

  • A
  • +
  • -

Objavljivanje ovog dnevnika izazvalo je veliko zanimanje širom svijeta jer Ponovno rođena obiluje svim elemetima Sontaginog pisanja - iznimnom ozbiljnošću, zapanjujućom autoritativnošću, netolerancijom licemjerja kao i njenom vlastitom ranjivošću.

U petnaestoj godini Susaninog života, a to je vrijeme kada počinje dnevnik, ona već pokazuje značajke svog superiornog intelekta i glad za iskustvom i kulturom, pa je tako i čitanje ove knjige zanimljivo upravo zbog toga što nam omogućuje pratiti Susanin razvoj i pretvorbu u jednu od vodećih umova dvadesetog stoljeća. U ovim pomno odabranim izvatcima (mnogi se odlomci sastoje tek od nekoliko rečenica), Sontag bilježi razvoj svojih misli, obim i svestranost vlastitog čitanja te dnevna kretanja, ali i svoj život studentice na Berkleyu i otkrivanje seksualnosti (biseksualnost kao izraz cjelovitosti pojedinca). Velik je značaj za čitatelje i poznavatelje djela Susan Sontag intimnije iz ovih dnevnika iščitati i susret i brak s njenim profesorom Philipom Rieffom, s kojim, u dobi od 18 godina, dobiva Davida, sina jedinca. Najsnažniji su zapisi iz perioda koje je provela u Engleskoj i Europi, kada se, dok je odvojena od obitelji, njen brak s Philipom raspada, a ona ulazi u fazu intenzivnih lezbijskih veza koje će je potaknuti da ponovno razmotri vlastito poimanje seksa, ljubavi ("fizička mi je ljepota iznimno, gotovo morbidno važna"), majčinstva i uloge kćeri, a sve to prije svoje tridesete godine života.

Knjiga je objavljena u izdanju Queer Zagreba u prijevodu književnika i prevoditelja Borivoja Radakovića, jednog od pokretača književnog festival FAK, koji iza sebe ima već prijevode autora poput Burroughsa, Kureishia, Barnesa, Kerouca, Updikea, a također je objavio i antologiju lezbijske poezije Dvije.

Susan Sontag, rođena 16. siječnja 1933. u New Yorku, američka je autorica, esejistkinja i publicistkinja poznata po svom angažmanu za ljudska prava kao i kritici mnogih gorućih društvenih okolnosti te vlade Sjedinjenih Americkih Država. 1949. godine odlazi u Chicago studirati francuski jezik, književnost i filozofiju. Uskoro se udaje za Philipa Rieffa s kojim ima sina Davida. Od 1970. godine u vezi je sa fotografkinjom Annie Leibovitz. Bila je velika kritičarka Georgea W. Busha i rata u Iraku. Objavila je brojne eseje i studije, nekoliko romana, a za svoj književni rad je primila brojne nagrade. Također je režirala kazališne predstave, među kojima i Čekajući Godota Samuela Becketta u Sarajevu 1993. godine. Umrla je u 71. godini u New Yorku, a sahranjena je na pariškom groblju Montparnasse.

Izvor: Queer Zagreb 

 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 19.12.2011