Sisak je živ i optimističan grad | kulturpunkt

Najave Festival

<

Sisak je živ i optimističan grad

Postavljajući umjetnička djela u javni prostor, dostupna svima, festivalom Re:Think želi se pokazati kako umjetnost ne mora biti elitistička.

26.06.2016 - 02.07.2016 , Sisak - Razne lokacije

FOTO: Re:Think Sisak 2016. / Facebook

Od 26. lipnja do 2. srpnja u Sisak stižu renomirani umjetnici ulične umjetnosti, muralisti i grafiteri, na Re:Think, prvi sisački festival ulične umjetnosti. 

Ulična umjetnost, odnosno street-art, već je dugi niz godina jedan od vodećih svjetskih trendova kulturno-turističke ponude gradova, a od ove godine će se i Sisak moći predstaviti kao urban i proaktivan grad koji podupire ovakav vid umjetnosti. Uz to što će postaviti Sisak na mapu poželjnih turističkih destinacija za urban exploring, cilj je Festivala pokazati svojim sugrađanima kako umjetnost ne mora biti elitistička, postavljajući umjetnička djela u javni prostor, dostupna svima. Organizatorice Re:Thinka nadaju se da će i ovaj festival, uz mnoge druge hvalevrijedne sisačke manifestacije, uspjeti pokazati i Siščanima i njihovim gostima koliko je zapravo Sisak živ i optimističan grad.

Prva godina Re:Thinka okuplja neka od najvećih imena ulične umjetnosti iz Hrvatske i bliže regije, kao što su Jana Danilović, Tifani Rubi, Lonac, Lunar, Ninja Tiger, Auks, Azram, Ljubomir Todorović, Mane Mei i Robin Abramović, te sisački grafiter Neman. Umjetnici će tjedan dana biti sisački gosti i iza sebe ostaviti Siščanima u naslijeđe 11 vizualno i konceptualno snažnih djela. 

Oslikavanje grada započinje nakon službenog otvorenja festivala 26. lipnja, koje će se održati na lokaciji Kazališta 21, gdje su za ovogodišnje izdanje Festivala predviđena čak tri murala, a na partyju koji će poslužiti kao svojevrstan službeni početak Festivala, nastupit će Anshie. Festival će trajati do 2. srpnja, a tijekom tih tjedan dana, događat će se umjetničke akcije na različitim lokacijama u Sisku, uz popratne sadržaje na otvorenom. Festival završava 2. srpnja, na lokaciji poznatih zibelskih nebodera, gdje se u suradnji s Udrugom Zibel i Klubom mladih Skwhat priprema izložba starih fotografija Zibela, uz oslikavanje i glazbu, a taj će događaj ujedno označiti i kraj ovogodišnjeg i nagovijestiti iduće izdanje Re:Thinka.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 24.06.2016