Situacija na civilnoj sceni | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Situacija na civilnoj sceni

Projekt Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednica predstavlja rezultate istraživanja o vrednovanju i zadovoljstvu rada u organizacijama civilnog društva.

FOTO: Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

  • A
  • +
  • -

U istraživanju je sudjelovalo 109 udruga s područja cijele Hrvatske, a upitnik koji se odnosio na vrednovanje rada zaposlenih osoba u udrugama, ispunilo je 213 osoba.

Rezultati istraživanja, među ostalima, dali su uvid u uvjete rada organizacija i zaposlenika OCD-a. Problemi sa zatvaranjem financijskih konstrukcija za učinkovit rad, učestalost prekovremenog, neplaćenog rada, kao i previše posla u odnosu na plaću neki su od najistaknutijih, dok je svakako alarmantan podatak da je čak 56% zaposlenika i zaposlenica doživjelo "izgaranje na poslu", odnosno burnout sindrom.

Također, istraživanje je pokazalo da, iako su žene brojnije na funkcijama vezane uz odluke za svakodnevno poslovanje, te brojčano nadmoćne (oko 80%) kada je riječ o volonterskom radu u udruzi, na pozicijama strateških odluka i upravljanja udrugom, dominiraju muškarci. 

Da se pak u javnosti provlači kriva percepcija o broju “korisnih” udruga, najbolje ilustrira primjer s područja Grada Zagreba u kojemu, od 11 500 registriranih udruga, samo njih 130 ima barem jednu zaposlenu osobu, a primarno se bave kulturom, ljudskim pravima, socijalnim uslugama i demokratizacijom društava.

Detalji istraživanja dostupni su ovdje

Izvor: Vox Feminae

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.09.2014