Sjaj i bijeda neobarokne suvremenosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Sjaj i bijeda neobarokne suvremenosti

U Varaždinu će se od 6. do 9. lipnja, u selekciji kustosa hrvatskog paviljona na Venecijanskom Bijenalu Branka Franceschija, održati 12. Dani performansa.

  • A
  • +
  • -

"Tema 12. Dana performansa nadahnuta je sintagmom 'barokni grad', uvriježeno upotrebljavana kao određenje Varaždina, a nadasve u marketinške svrhe koja ističw njegovu urbanu tradiciju i stilsku usklađenost arhitekture povijesne gradske jezgre. Barok se uobičajeno određuje kao razdoblje umjetničkog stila koji koristi pretjeran pokret i jasnoću detalja u svrhu postizanja drame, napetosti, pretjerivanja i raskoši u svim umjetničkim disciplinama. Upravo pretjerivanje u formi poveznica je programske koncepcije. Međutim, vizualno i metijersko 'bogatstvo' izabranih performansa smatramo kontrapunktom i kritikom sveopćeg osiromašenja i pauperizacije koje kao prevladavajući procesi obilježavaju suvremeni civilizacijski diskurs“, ističe Franceschi.

Dani performansa počet će predstavljanjem knjige Varaždin.Performans. 2001. – 2013. u četvrtak, 6. lipnja u Julijanovom dvorištu s početkom u 19.30 sati. Julijanovo dvorište će u vrijeme festivala biti "performans zona", odnosno mjesto okupljanja umjetnika i posjetitelja Dana performansa. Prvog dana festivala akademska slikarica i multimedijalna umjetnica, Ljiljana Mihaljević predstavit će se publici svojom instalacijom Gozba s kojom je ušla u finale nagrade Josip Račić 2010. godine. 

U petak, 7. lipnja, u bivšoj sinagogi vidjet ćemo izvedbu Tajči Čekade, multimedijalne umjetnice  koja djeluje na području modnog dizajna, kostimografije, performansa i fotografije. Naslov njezinog performansa je Le Déjeuner sur l'Herbe vs. The Dinner. Krešo Kovačićek izvest će Vdekja (smrt). Kovačićek je riječki umjetnik, autor tiskanih izdanja, dizajner keramike, performer, a sudjelovao je u projektima revitalizacije industrijske baštine (Hartera) te artikulacije gay identiteta kroz projekt LGBTIQ arhiva. 

Zanimljiv program očekuje nas i tijekom festivalske subote. Tori Wrånes, norveška je umjetnica koja kombinira glas i skulpturu kao polazišnu točku. Koristi kostime, arhitekturu i skulpture za preoblikovanje svoje pojavnosti. U sinagogi imamo prilike vidjeti njezin 10 minutes performans. Dimitry Dima Strakovsky, rođen u Rusiji, većinu svog života proveo je u SAD-u baveći se umjetnošću i radeći za različite tvrtke s područja razvitka igračaka. Travelers prayer naslov je performansa kojim će se Dima predstaviti u Varaždinu. Mom and Jerry sebe smatraju živim umjetničkim djelima. Gdje god se nalazile,okruženje doživljavaju kao pozornicu za svoj stalni protest i bunt protiv uvriježenih vrijednosti, političke korektnosti i snobizma. Možemo ih doživjeti kao strojeve za recikliranje u virtualnom gradu smeća. Artists are present naziv je performansa koji će se odvijati tijekom subotnje večeri, a nastavit će se kroz noć te tijekom cijele nedjelje na raznim lokacijama u gradu. 

Varaždinski Dani performansa svoje će 12. izdanje završiti dvokanalnom video projekcijom Najljepša žena u Gući autorice Brede Beban. Beban je umjetnica, redateljica i kulturna producentica, a radila je kao predavačica multimedijalne umjetnosti te izlagala na brojnim izložbama diljem svijeta.

Izvor: DP

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.05.2013