Sjećanje na Milanu Broš | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Sjećanje na Milanu Broš

Sjećanje i osvrt na umjetnicu i koreografkinju suvremenog plesa u Hrvatskoj, Milanu Broš, održat će se u Zagrebačkom plesnom centru.

08.01.2013 - 09.01.2013 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

Milana Broš (15. svibnja 1930. – 18. prosinca 2012.), nakon kratkog angažmana u Baletu HNK počela je samostalno raditi najprije u Pionirskom kazalištu (danas Zagrebačko kazalište mladih) da bi 1962. godine pokrenula Eksperimentalnu grupu slobodnog plesa, iz koje izrasta Komorni ansambl slobodnog plesa. Kroz tri generacije ovog ansambla prošli su mnogi koji su obilježili, a i danas bilježe razvoj domaće plesne scene. Značenje KASP-a, pored brojnih inozemnih gostovanja i nagrada dobivenih na festivalima i natjecanjima od Ljubljane, preko Palerma do Pariza, i danas je neprocjenjivo za povijest suvremenog plesa u Hrvatskoj. Nasljeđe KASP-a ostaje nezaobilazna činjenica povijesti ne samo suvremenog plesa u Hrvatskoj, nego i avangardnih tendencija cijele polovice prošlog stoljeća…

Milani Broš 2007. dodijeljena je Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje te ujedno kao priznanje za ostatak izvedbenog kolektiva.

Komemoracija će se održati u utorak, 8. siječnja, u 13 sati.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.01.2013