Sjećanje veleprostora | kulturpunkt

Sjećanje veleprostora

Multimedijalna izložba označava početak interdisciplinarnog istraživanja koji za cilj ima potaknuti intergeneracijski prijenos sjećanja na velesajmske prostore.

Pripremila: Hana Sirovica

FOTO: Miroslav Vajdić / Flickr

  • A
  • +
  • -

Nekada simbol urbanizacije i ekonomske moći, a kasnije podsjetnik na propast modernističkih vrijednosti i njihove materijalne baštine, Zagrebački velesajam zauzima izuzetno važno mjesto u tkivu i memoriji grada. Različiti načini prožimanja slavne prošlosti i sadašnjosti ovog prostora, kao i njegovi neiskorišteni potencijali, tema su izložbe Prostori Novog Zagreba 1: Zagrebački velesajam koja nastaje u suorganizaciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UII) i Centra za kulturu Novi Zagreb. 

Ova multimedijalna izložba označava početak interdisciplinarnog istraživanja koji za cilj ima potaknuti intergeneracijski prijenos sjećanja na velesajmske prostore. U njegovoj prvoj fazi, istraživanju mogu pridonijeti svi zainteresirani građani prilaganjem vlastitih velesajmskih materijala i dijeljenjem sjećanja. "Donesite nam Vaše obiteljske fotografije Velesajma i podijelite s nama svoja sjećanja kako bismo se zajedno prisjetili prošlosti, ali i razmišljali o budućnosti ovog važnog simbola Zagreba", stoji u najavi. Građani će istraživanju moći pridonijeti fizičkim prilozima, ali i kazivanjem svojih sjećanja u "otvorenom" uredu ispred zgrade Centra.

Osim na slavne dane i njihovo jenjavanje, projekt skreće pažnju i na nedavne pokušaje da se ova vrijedna arhitektonska baština i važan dio gradskog tkiva prenamijeni u tzv. zagrebački Manhattan, kao i na  promjenu percepcije prostora koja je potom uslijedila. "Nakon višestrukih potresa koji su pogodili Zagreb i njegovu okolicu, percepcija Novog Zagreba je bitno promijenjena. Od prostora koji je oduvijek smatran manje atraktivnim za život od Donjeg grada koji je u potresu najviše stradao, Novi Zagreb se sada doživljava prije svega kao siguran prostor. Njegovo istočno parkiralište jedno je od mjesta koje bi služilo i kao prihvatna površina u slučaju jakog potresa", ističu organizatori. Uz prikupljanje fragmenata o Velesajmu izložba uključuje reaktivaciju filmskih zapisa u obliku instalacije Ivana Marušića Klifa koju čine dokumentarni filmovi iz fundusa Hrvatskog državnog arhiva.

Projekcije, prikupljanje i biilježenje sjećanja održat će se 29. lipnja između 12 i 20 sati na platou ispred Centra za kulturu Novi Zagreb.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 25.06.2021

VEZANE VIJESTI

Prostor sveden na sjećanje

Piše: Matea Grgurinović
Porazno stanje Zagrebačkog velesajma i nemar prema modernističkoj baštini vjerna su preslika današnjeg društva i odnosa vladajućih prema gradu kao cjelini.

Na pola puta između života i smrti

Pišu: Marta Fiket, Marta Radman i Gorana Ražnatović
Zagrebački Velesajam danas čine prostrani paviljoni zapojasani metalnim ogradama i okovani ruzinavim lancima, između kojih radnici na viličarima prenose otpad.

Imaginacija života

Pripremila: Ivana Pejić

U izložbi Zrno-19 Duška Boban donosi seriju fotografija s prizorima splitske arhitekture i krajolika na kojima se tek pomnim pogledom otkriva prisutnost ljudskog lika.