Sjena sjećanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Sjena sjećanja

Izložba naziva Ako ti ispričam priču, hoćeš li zaboraviti? ispituje upisivanje i prijenos sjećanja te očuvanje istog od zaborava.

16.10.2013 - 30.10.2013 , Zagreb - Galerija SC-a

Sjećanje se upisuje u mjesta, u vrijeme, u predmete i prenosi se drugim generacijama. Ono s vremenom blijedi, postaje isprekidano, kolažirano, mutno. Iako katkad posve u opreci s narativom poznate povijesti, postoje dodirne točke koje ih isprepliću i uvjetuju. Ispričane priče u radovima Jelene Blagović, Adele Jušić i Riikke Kuoppale oblikovane su na specifičan način, šaptom ili tišinom, a sve ne bi li se sačuvale od zaborava.

U radu Under the burning city Riikka Kuoppala tematizira sjećanja žena na iskustvo Drugog svjetskog rata i prenošenje tih sjećanja idućim generacijama. Istraživanjem obimne dokumentacije ženskih svjedočanstava o iskustvu rata umjetnica je režirala suvremeni razgovor starije žene i djevojčice koje istražuju znakove Drugog svjetskog rata u Helsinkiju, ali pritom ne nalaze zajednički jezik. 

Prenošenje bakina sjećanja unuci u fokusu je i rada Kad ja umrem, radite što hoćete Adele Jušić. U videu umjetnica boji kosu svojoj baki. Bakica šutke podnosi češljanje i bojenje gledajući sve vrijeme u kameru, a gestama lica odaje povremenu bol. Portret je snimljen netom prije bakine smrti, a narativ zapamćenih bakinih priča dodan je posthumno kao voice-over. Šaptom, oponašajući bakino pripovijedanje, umjetnica u prvom licu govori bakine priče evocirajući isprepletenu "kućnu" i "službenu" povijest bakinih iskustava. 

Za razliku od pokretne slike i utišanog glasa Adele Jušić koja ponavlja bakine priče, Jelena Blagović priču o majci bilježi šutnjom fotografske kamere mapirajući pritom motive njezina intimnog prostora. Fotografska serija O Njoj govori mnogo, ali riječi ostaju neizgovorene, a fotografije zagonetno bilježe neuhvatljivost majke. Vidljiva odsutnost temeljni je fokus rada u kojemu svaki pojedini motiv nosi neispričanu priču, možda djelić obiteljske povijesti, ali promatraču/ici upisano značenje ostaje neodređeno, neuhvatljivo, tek naznačeno.

Izložbu možete posjetiti od 16. do 30. listopada tijekom radnog vremena Galerije SC, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Fotografija: Riikka Kuoppala

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 15.10.2013