Sjene života | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Sjene života

Izložba Korean dreams montrealske fotografkinje Nathalie Daoust poigrava se konceptima stvarnosti i mašte.

17.07.2015 - 26.07.2015 , Zagreb - Galerija PM (HDLU)
  • A
  • +
  • -

Izložba Korean dreams fotografkinje Nathalie Daoust otvara se 17. srpnja u 19.30

"Korean dreams montrealske fotografkinje Nathalie Daoust poigravaju se konceptima stvarnosti i mašte – oba se  ova koncepta tematski ponavljaju u njezinom dosadašnjem radu. Za potrebe ovog projekta, Daoust je otputovala u Sjevernu Koreju te je bilježila prizore iz jednog od najzatvorenijih društava na svijetu. Mnoge su njezine fotografije spontane te su nastale korištenjem daljinskog okidača kako ne bi bila otkrivena tijekom tog procesa.

U zemlji u kojoj su na snazi stroga ograničenja ljudskih prava, kretanje stranaca također je strogo ograničeno te im nije dopušteno samostalno putovati. Umjesto toga,  plan obilaska koji sastavlja vlada uključuje javne građevine,  industrijska područja i mnogobrojne propagandne kipove koji slave 'Vječnog predsjednika' Kima  II-sunga  (1912.-1994.).  Informacije  koje vodiči  uposleni  od  strane  vlade  daju  posjetiteljima su  pristrane  te  je  zabranjena interakcija  s  lokalnim stanovništvom.  Nekolicini  ljudi  koji  posjete  Sjevernu Koreju istina i stvarnost mogu biti neuhvatljive – to je mjesto  obilježeno  onime što  je  skriveno,  a  ne  onime što je otkriveno. Fotografiranje ljudi, posebice vojske, strogo je zabranjeno.

Tijekom  fotografskog  postupka,  subjekti  na  slikama  Nathalie  Daoust  postaju  zasjenjeni;  sustavnim raščlanjivanjem  originalnog  negativa  nastaju fotografije  koje  se  čine  nejasnima,  zamućenima  i  pomalo sablasnima. Kako se uklanjaju slojevi filma, tako se sve više  otkriva  osjećaj  otuđenosti između fotografkinje i  njezinih  subjekata.  Metode  koje  Daoust  primjenjuje u tamnoj komori također oponašaju način prenošenja informacija u Sjevernoj Koreji – one se guše sve dok se istina  ne  izgubi  u  procesu.  (Izravne  činjenice,  poput dobi  trenutnog  vođe  Kim  Jong-Una  te  informacije  o njegovom bračnom životu, ne mogu se utvrditi). Korean dreams istražuje identitet i način na koji se Sjevernokoreanci  od  najranije  dobi  ‘hrane’  dezinformacijama. Daoust taj proces dezinformiranja simulira u  tamnoj  komori.  Subjekti  na  njezinim  fotografijama podložni  su  fotografskom  postupku  te  stoga  postaju  ranjivi.  To  je klasična  borba  za  moć  između  priče  i pripovjedača", piše Matt Paish u uvodniku izložbe.

Fotografije Nathalie Daoust odražavaju ljubav prema slučajnim mjestima i divljem, neiscrpnom osjećaju radoznalosti. Istražujući, proživljavajući i dokumentirajući rijetko posjećena mjesta i pažljivo skrivene hotelske sobe, Daoust je proteklo desetljeća provela stvarajući voajerske uvide u ove, inače prikrivene, stvarnosti. Kanađanka Daoust, koja je studirala tehničke aspekte fotografije na Cégep du Vieux-Montréal, krajem je devedesetih dvije godine živjela u Hotelu Carlton Arms u New Yorku. Sobe, sve do jedne tematski uređene i ukrašene divljim, šarenim slikarijama, poslužile su kao savršena pozadina njezinim fotografskim projektima koji su se fokusirali na mračno, opskurno te, pogotovo u tim godinama, sablasno. Nathalie Daoust mnogo je putovala i fotografirala, ne samo njujorške hotelske sobe, nego i tokijsku “četvrt crvenih svjetiljki“, brazilske bordele i švicarske naturiste koji naseljavaju Alpe. Daoust je stvorila opus koji je istovremeno i raznovrstan i intenzivan. U pokušaju prenošenja svoje gotovo dječje znatiželje, ustrajnosti i visoko individualizirane interpretacije svijeta u bajkovite priče, Daoust vlastoručno stvara nove mitove o modernom društvu, kao i stvarne životne priče društvenih autsajdera.

Izložba ostaje otvorena do 26. srpnja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.07.2015