Sjenke iz filmske po(ds)vijesti | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Sjenke iz filmske po(ds)vijesti

Petnaesti, upravo izašli broj filmološko-filmofilskog časopisa Filmonaut posvećen je dvojnicima u filmu.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Filmonaut, časopis koji je 2010. godine pokrenuo Blank_filmski inkubator, a danas izlazi samostalno, u proteklih se šest godina etablirao kao izuzetno vrijedan medijski refleks na strujanja u suvremenoj filmskoj, ali i televizijskoj produkciji.

Njegov 15. broj posvećen je dvojnicima u filmu, odnosno svim onim inačicama u kojima se u sedmoj umjetnosti pojavljuju: “kao doppelgängeri, sjenke iz podsvijesti, identični blizanci, androidi i dubleri” čija pojava, stoji u uvodniku novom broju, “često djeluje kao katalizator kojim se otvaraju pitanja o autentičnosti pojedinca, odnosima među spolovima, psihološkoj i društvenoj stvarnosti te kodovima kroz koje ih se predočava jezicima umjetnosti”. U tom su ključu, među ostalima, analitički obrađeni filmovi Neprijatelj Živojina Pavlovića, Partner Bernarda Bertoluccija, Ukleti blizanci Davida Cronenberga, televizijska serija Twin Peaks Davida Lyncha i Marka Frosta te Dvojnik Richarda Ayoadea i Zvizdan Dalibora Matanića

Također, ovom broju Filmonauta možete čitati i o opusu Denisa Villeneuvea, kanadskog redatelja koji se posljednjih godina - filmovima Polytechnique, Incendies, Prisoners i Sicario - nametnuo kao neočekivano autentičan filmski glas u inače standardno blijedom mainstreamu, a tu je i filmski putopis kroz suvremenu islandsku kinematografiju zaokružen razgovorom s Grímurom Hákonarsonom, redateljem islandskog filma Ovnovi koji je uspjeha imao i u lokalnoj nezavisnoj distribuciji. 

Filmonaut i dalje ostaje - kako nam je svojedobno rekla Tamara Kolarić, jedna od njegovih urednica - “časopis koji filmu pristupa ozbiljno, ali istovremeno opušteno, bez mistificiranja; časopis koji od svojih čitatelja zahtijeva predanost i vrijeme, čiji članci idu dublje od senzacionalističkog pisanja o filmu ili svođenja filma na vijesti i zanimljive crtice”, a istovremeno je, uz Hrvatski filmski ljetopis, jedini preostali domaći tiskani magazin u potpunosti posvećen filmskoj umjetnosti. 

Časopis se nabaviti u Zagrebu u trgovini kina Europa, u riječkom Art-kinu te direktnom narudžbom od izdavača, a njegovih prvih sedam brojeva besplatno je dostupno ovdje.  

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.11.2016

VEZANE VIJESTI

Kako smo se digitalizirali

Piše: Iva Rosandić
Dok pojedinačne inicijative ukazuju na neiskorištene potencijale, konkretan razvoj audiovizualnog područja moguć je samo dubokim zahvatima uz koordinaciju paralelnih sustava.

Potreba za rastom bez kraja

Piše: Martina Domladovac

Unatoč dobrim namjerama, dokumentarni film Before the Flood nudi tek utopijska i nerealna rješenja klimatskih promjena i stvaranja održivog globalnog društva.

Što je glazba filmu?

Piše: Vatroslav Miloš

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (86-87) tematski se bavi vezom između glazbe i filma.