Skica za portret | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Skica za portret

Prepoznatljivim, jednostavnim postavom izložbe Tanhoferu i Babaji, Goran Trbuljak pozdravlja se sa studentima i kolegama nakon 30 godina rada na Akademiji dramske umjetnosti.

01.10.2018 - 20.10.2018 , Zagreb - Akademija dramskih umjetnosti (ADU)

FOTO: Goran Trbuljak, iz serije Skica za skulpturu

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 1. listopada u 19 sati, u ADU Galeriji f8 otvara se izložba Gorana Trbuljaka pod nazivom Tanhoferu i Babaji.

Riječ je o izložbi jednog od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika i filmskih snimatelja čija je nastavna i pedagoška djelatnost na Akademiji dramske umjetnosti trajno pridonijela profesionalnom razvoju mnogih generacija hrvatskih filmskih i TV snimatelja. Prepoznatljivim, jednostavnim postavom izložbe,  profesor Trbuljak pozdravit će se sa studentima i kolegama nakon 30 godina rada na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba prikazuje jedan fotografski i jedan filmski rad. Panoramskom fotografijom mrtve prirode iz serije Skica za skulpturu autor prikazuje uskoro nestajuće alate za nastavu i profesiju, a eksperimentalnim filmom 3+3=7 postupak superponiranja njegovih ranije nastalih eksperimentalnih i animiranih filmova. Tim postupkom nastaje novi film koji gledateljima daje mogućnost izbora i osobnog čitanja naracije.

"Nešto me priječi da ovu izložbu u Galeriji f8, Akademije dramske umjetnosti nazovem oproštajnom. Radije bih izložbu posvetio Tanhoferu i Babaji, mojim profesorima koji su me i doveli ovdje. Kao što su oni gledali kroz prste na sve moje greške, prvo one studentske, a onda i profesionalne, tako i ja sad molim svoje "samouke studente" da i oni učine isto. Neki sensei je rekao: 'Kao da samo loši učenici postaju profesori dok dobri učenici i dalje su dobri učenici'. Rečenica koja mi se učinila intuitivno podesnom za ovaj tekst, ne cilja naravno ni na koga drugogh osim na mene samoga, a možda će mi ova izložba i njen povod, pomoći da je bolje razumijem i malo zažalim što njen pun smisao nisam dokučio ranije", piše uz izložbu Goran Trbuljak.

Izložba ostaje otvorena do 20. listopada 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.10.2018