Skice za kurikulum | kulturpunkt

Najave Program

<

Skice za kurikulum

Udruga Slobodne veze u okviru projekta Kustoska platforma poziva na predstavljanje knjige i radni seminar posvećen umjetničkoj edukaciji.

10.02.2017 - 11.02.2017 , Zagreb - Slava Raškaj, Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Dvodnevno događanje Skice za kurikulum: oblici i izazovi umjetničke edukacije započinje predstavljanjem knjige Forms of Education: Couldn't Get a Sense of It, 10. veljače u 18 sati u Booksi, a nastavlja se radnim seminarom posvećenim umjetničkoj edukaciji koji će se održati 11. veljače od 10 do 16 sati u prostoru Slave Raškaj, Ilica 83. Događanje organizira udruga Slobodne veze u okviru projekta Kustoska platforma.

Forms of Education: Couldn't Get a Sense of It prvo je izdanje INCA press čiji članovi djeluju na relaciji Seattle - Maribor. Izdavačka platforma je dio INCA-e, Instituta za novu konotativnu akciju (Institute for New Conotative Action). Umjetnička inicijativa Alejandre Salinas i Aerona Bergmana djelovala je u Detroitu (2011. -2014.), a potom se preselila u Seattle. Kao i INCA institut, INCA press podržava nezavisne, eksperimentalne, poetične, aktivističke i kolaborativne umjetničke i druge projekte.

Forms of Education: Couldn't Get a Sense of It problematizira proizvodnju i institucionalni okvir umjetničke edukacije naglašavajući konflikte i trenja, ali istovremeno njen kritički potencijal vidi kao izuzetno važnu opoziciju sve dominantnijim neoliberalnim stremljenjima. Publikacija donosi širok spektar tema od problema podučavanja umjetnosti u okviru institucije, neoliberalne reforme obrazovnog sistema, do subverzivnih i alternativnih praksi umjetničkog obrazovanja. Prilozi autora obuhvaćaju različite perspektive od akademske, aktivističke, umjetničke, tehničke, eksperimentalne i poetične.

Autori priloga u publikaciji su Gregory Sholette, Eunsong Kim, Pablo Helguera, Duba Sambolec, MFA no MFA, Shelly Asquith, Roee Rosen, Aurora Harris, Ted Heibert, Mohamed Ali Fadlabi, Beatriz Santiago Muñoz, Marjetica Potrč, Escuela de Garaje, Vancouver Institute for Social Research, Judy Chicago, Bisan Hussam Abu-Eisheh, Diego Bruno, Clare Butcher, Chus Martinez, Sezgin Boynik, Audun Mortensen, Aeron Bergman & Alejandra Salinas, Irena Borić, Sondra Perry & Nicole Maloof, Robert Paul Wolff, Chris Kraus, Martha Rosler, Tadej Pogačar i Walid Raad.

Publikaciju su uredili Aeron Bergman, Alejandra Salinas i Irena Borić, a dizajn potpisuje Rafaela Dražić. Na predstavljanju knjige će sudjelovati Duba Sambolec (autorica), Nicole Hewitt (umjetnica i profesorica na Odsjeku za nove medije ALU Zagreb) i Irena Borić (ko-urednica). 

Seminar Skice za kurikulum: oblici i izazovi umjetničke edukacije postavlja pitanje o suvremenoj umjetničkoj umjetničkoj edukaciji iz kustoske, umjetničke, institucionalne i samoorganizirane perspektive. Kroz tri tematska panela sudionici će na temelju vlastitih iskustava adresirati probleme, potencijale i strategije suvremene umjetničke edukacije.

Skice za kurikulum: oblici i izazovi umjetničke edukacije se održava u okviru projekta Kustoska platforma. Projekt je pokrenut 2008. godine, a cilj mu je omogućiti dodatnu teorijsku i praktičnu edukaciju iz područja suvremene umjetnosti. Program KP posvećen je proširenju znanja iz polja vizualne umjetnosti, te susretu i radu s protagonistima umjetničke, kustoske i kulturne scene u Hrvatskoj i svijetu. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.02.2017