Skok u stvarnost | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Skok u stvarnost

Film Tourist agency Katarine Šoškić nastao je kao dio njenog doktorskog istraživanja, fokusiranog na obalni turizam u zapadnoj Europi i zemljama u tranziciji.

08.10.2018 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 8. listopada u Galeriji Miroslav Kraljević s početkom u 19 sati beogradska umjetnica Katarina Šoškić predstavlja film Tourist agency, nastao kao dio doktorskog istraživanja na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beču.

Istraživanje Katarine Šoškić fokusirano je na obalni turizam u zapadnoj Europi i zemljama u tranziciji. Potonji primjeri divljeg turizma autorici pomažu da pronađe i naglasi probleme u područjima gdje se transformacija krajolika provodi suptilnije. Ono što ostaje nevidljivo i ono što postaje očigledno u ovim usporedbama služi kao temelj za svaki pojedini slučaj, naglašavajući položaj turista i njihovih susreta s pojedinim turističkim lokalitetima.

Druga faza istraživanja The tourist: zones, seasons and field in between služi kao uzorak za ispitivanje autoričinih alata istraživanja, fotografije i teksta, njihovoj međuovisnosti i potencijalnoj nužnosti. Nakon prve faze Poolsides i spring board, film Tourist agency zamišljen je kao namjerni "skok" u "stvarnost" i propitivanje relevantnost osobnog iskustva nasuprot formalnog teorijskog pristupa koji je obilježio prethodnu fazu.

Katarina Šoškić ove je godine pozvana da sudjeluje u rezidenciji Galerije Miroslav Kraljević, usmjerene na kritičko ispitivanje utjecaja turističkog razvoja na području Hrvatske.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 08.10.2018