Škola dokumentarnog filma | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Škola dokumentarnog filma

Novi program u organizaciji riječke udruge Filmaktiv prima zainteresirane polaznike/ice.

ROK: 20.12.2019

Udruga Filmaktiv poziva na prijave za školu dokumentarnog filma. Program je namijenjen mladim polaznicima od 17 do 30 godina. Škola je koncipirana kao sustavni intenzivni program u trajanju od šest mjeseci podijeljen u dva segmenta - teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Filmske vježbe su osmišljene tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i u različite stilske pristupe dokumentarnoj formi. Odabrani filmovi koji će se prikazivati su temom i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova. Osim praktičnog dijela, važan dio kurikuluma rezerviran je za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji će polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije.

Nastava će početi 16. siječnja i održavat će se svaki tjedan, i to u popodnevnim satima četvrtkom i petkom te subotom u jutarnjim satima. Premijera radova zakazana je za 2020. godinu na 7. Međunarodnom studentskom filmskog festivalu (STIFF), posvećenom studentskom i debitantskom filmu.

Osim stalnih mentora, tima Filmaktiva (Marin Lukanović, Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Sara Blažić, Sara Salamon) sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma, u školi će gostovati i vanjski mentori (Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović, Ivo Vičić i Boris Poljak), koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka pod mentorstvom Ive Vičića i svjetlo u filmu pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica Distribute this! pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje će polaznici imati priliku razraditi distribucijski model za svoj film.

Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 500 kn za slučaj oštećenja opreme. Polog se po završetku škole vraća polaznicima.

Program počinje u siječnju, a prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na mail do 20. prosinca. Sve zainteresirane kandidate/kinje Filmaktiv će pozvati na intervju te u konačnici izabrati 10 polaznika/ica.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 26.11.2019