Škola i nezavisna umjetnička scena | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Škola i nezavisna umjetnička scena

Klasična u Močvari! programska je suradnja između Kluba Močvara, Klasične gimnazije u Zagrebu i Škole primjenjene umjetnosti i dizajna Zagreb.

14.12.2016 , Zagreb - Močvara

FOTO: Sara Milić

Cilj programa Klasična u Močvari! je predstaviti školske izvannastavne aktivnosti izvan prostora škole i povezati rad učenika s nezavisnom umjetničkom scenom. U srijedu, 14. prosinca u 19 sati bit će predstavljena izložba fotografija grupe za antičku kostimografije i održat će se koncert školske grupe KBG.

Prvi rezultat suradnje izložba je fotografija organizirana povodom obilježavanja 410. godišnjice Klasične gimnazije u Zagrebu. Autorica je fotografija maturantica Sara Milić, a majstorice svjetla su Ana Fazinić i Jana Filipčić.

Fotografije prezentiraju kostime koji su izrađeni tijekom prošle školske godine u sklopu nastave antičke kostimografije pod vodstvom profesorice Danice Franić i u sklopu nastave antičke baštine pod vodstvom profesora Mislava Gjurašina i Dubravke Matković.

Fotografijama je prethodila predstava Dramske skupine Klasične gimnazije Nešto kao Ilijada izvedena 3. lipnja 2016. godine u Gradskom dramskom kazalištu Gavella.

Učenici, članovi Dramske skupine Klasične gimnazije, poziraju u kostimima iz predstave u zamračenoj dvorani škole koja postaje privremeni studio za fotografiranje. Svjetlo reflektora usmjereno je prema modelu. U jakom kontrastu svjetla i tame naglašena je boja i površina tkanine, različiti materijali, krojeni i u slojevima ogrnuti preko modela. Modeli su sami ili u parovima, onako kako su se pojavljivali na sceni kazališta. Tamo u dinamici, ovdje statični poput skulptura.

Organizatori programa su Klasična gimnazija u Zagrebu (Danica Franić, Boris Anić), Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU/Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, Vinka Mortigjija Anušić) i Klub Močvara / Udruženje za razvoj kulture "URK" (Sanjin Hasanefendić, Danijel Badanjak).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.12.2016