Škola osporavanih budućnosti | kulturpunkt

Škola osporavanih budućnosti

Izložba Crvena škola, nastala na temelju prikupljanja i istraživanja školskih početnica Dubravke Ugrešić uskoro se predstavlja zagrebačkoj publici u galeriji Forum.

Pripremila: Hana Sirovica

FOTO: Tanja Kanazir / Drugo more

  • A
  • +
  • -

Izložba Crvena škola, koja predstavlja iskorak književnice Dubravke Ugrešić u prostore vizualne umjetnosti, u petak 21. listopada u 20 sati imat će zagrebačko otvorenje u galeriji Forum. 

"Početkom rata u Jugoslaviji 1991. u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina, i pred književnicom su najednom iskrsla dva svijeta — davnašnji, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao", piše u tekstu najave, koji objašnjava kako je spisateljicu ova epizoda potaknula na skupljanje početnica te inicirala nastanak niza radova i tekstova koje će predstaviti na izložbi. Crvena škola bila je izložena u Rijeci, u verziji čiji su postav osmislile članice kolektiva Oaza. Zagrebački pak postav potpisuju Damir Gamulin Gamba i Antun Sevšek, dok su autori zvučnog dijela postava Alen i Nenad Sinkhauz. Na otvorenju sudjeluje i ZborXop s glazbenim programom.

Autorica Dubravka Ugrešić o izložbi je kazala sljedeće: "Posjetilac ove izložbe uočit će ostatke minijaturne crvene škole kupljene davno u nekoj amsterdamskoj staretinarnici, i moju opsesivnu (zlo)upotrebu zvijezde petokrake i srpa i čekića. Od dana kada je Hrvatska proglašena nezavisnom državom, a tomu je ove godine točno trideset godina, hrvatsko mentalno i vizualno polje postepeno su okupirale svastike, crne poput žohara, u svim veličinama. Zvijezde petokrake razasute po mojim 'uratcima' spadaju u kompulzivnu gestu gubitnika. Iako crvena zvijezda nije bila moj 'ideološki bedž', niti je u mome djetinjstvu njezina prisutnost bila tako napadno prisutna, kako bi se, sudeći po mojim radovima, moglo zaključiti — ona je to postala. Crvena zvijezda nije obrana, ni zaštita, niti pak politička strategija, ona je slabašan, ali postojan alarm. Beeper. Crvena zvijezda je tu da postavlja pitanje nisu li nas svastike-žohari doista preplavili?”

Izložbu organizira Multimedijalni institut u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Srpskim narodnim vijećem, a ostaje otvorena do 4. studenog.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 17.10.2022

VEZANE VIJESTI

Audio vodstvo: Crvena škola

Autori: Martina Kontošić i Dubravko Matanić

U Galeriji Filodrammatica postavljena je izložba Crvena škola književnice Dubravke Ugrešić. 

Bezbroj čitanja Jadranske magistrale

Piše: Matea Grgurinović

Izložba Zapisi povezivanja i razdvajanja ocrtava dvostruko značenje Jadranske magistrale mapirano u višegodišnjem projektu autora Damira Gamulina i Antuna Sevšeka.

Istjerivači golubova

Razgovarala: Darija Žilić
Višestruko nagrađivana književnica Dubravka Ugrešić smatra da "na brisanju kontinuiteta ne radi policija, nego kolege, istjerivači golubova". Više čitajte u razgovoru koji slijedi.