Škola povijesti | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Škola povijesti

Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi višegodišnji je projekt Goethe-Instituta Kroatien.

Monika M., Buchenwald, 2007.

  • A
  • +
  • -

Projekt uz potporu Europske unije okuplja znanstvenike, stručnjake iz spomen-područja, dokumentacijskih centara, muzeja te umjetnike, pedagoge, nastavnike i učenike. Cilj projekta je kroz izvannastavne aktivnosti približiti učenicima povijesne činjenice te ih potaknuti da uz pomoć umjetnika i mentora ostvare manje umjetničke projekte i intervencije u javnom prostoru koji su vezani uz teme holokausta i nacionalsocijalizma. Sudionici projekta dolaze iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Projekt započinje 3. i 4. travnja simpozijem u Zagrebu i nastavlja se studijskim putovanjem u Weimar/Buchenwald od 19. do 22. lipnja 2014. Simpozij i studijsko putovanje služe prenošenju metoda, strategija učenja i povijesnoga znanja te su usmjereni na nastavnike, stručnjake i predstavnike iz obrazovanja i kulture. Nakon toga slijede paralelne faze projekta u partnerskim školama u Zaprešiću, Veszprému, Koprivnici, Beogradu, u kojima će partneri i škole participativnim i refleksivnim metodama u svojim mjestima istraživati lokalnu povijest te inicirati umjetničke projekte i intervencije u javnome prostoru (izložba, video, kazalište, performans). Projekt završava ljetnom školom 2015. godine.

Simpozij prvi put okuplja partnere projekta s područja kulture, umjetnosti, povijesno-političkog obrazovanja i škole. U panel-diskusijama, prezentacijama Pecha Kucha, fishbowl-diskusiji i radionicama bit će prilike za razmjenu znanja i metoda te razradu projektnih ideja. O tematskim kompleksima Učenje pomoću otkrivanja prošlosti – nacionalsocijalizam i holokaust u nastavi, Mjesta sjećanja i učenja i Umjetnost protiv zaborava raspravljat će među ostalima Benjamin i Emanuel Heisenberg iz Njemačke, Jelena i Milena Bogavac iz Beograda, Saša Šimpraga iz Zagreba, Mónika Kovács iz Budimpešte, Snježana Koren iz Zagreba, Falk Pingel iz Bielefelda, Ljiljana Radonić iz Beča, Bruno Boyer iz Pariza i drugi. 

Partneri projekta su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i zaklada Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (Weimar). U projektu sudjeluju škole: Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, Gimnazija Obala iz Sarajeva, Gimnazija Fran Galović iz Koprivnice, Gimnazija Lovassy-László iz Veszpréma i Treća gimnazija iz Beograda.

Detaljan program zagrebačkog simpozija potražite ovdje

Izvor: Goethe-Institut Kroatien

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.03.2014

VEZANE VIJESTI

Umjetničke scene sve se više umrežavaju

Razgovarala: Janja Sesar

Kakvu ulogu u upoznavanju drugačijeg, mobilnosti umjetnika i zajedničkom stvaranju danas ima Goethe Institut, saznali smo od njegove voditeljice Katrin Ostwald-Richter.