Skrenuti pažnju na regiju | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Skrenuti pažnju na regiju

Inicijativu SEED pokrenuli su udruga Restart i Hrvatski audiovizualni centar s još šest partnera iz regije s ciljem promocije dokumentarnog filma jugoistočne Europe.

  • A
  • +
  • -

Jedan od najvažnijih europskih festivala posvećenih dokumentarnom i animiranom filmu, njemački DOK Leipzig, održava se od 28. listopada do 3. studenog, a u svojim će filmskim i industrijskim programima ugostiti i prikazati nekoliko hrvatskih filmova. 

Velika ovogodišnja novost je inicijativa SEEDSouth East European Documentaries, koju su pokrenuli udruga Restart i Hrvatski audiovizualni centar s još šest partnera iz regije (Bugarski nacionalni filmski centar, Filmski centar Srbije, Slovenski filmski centar, Makedonski filmski fond te Ministarstvo kulture Crne Gore i Balkan Documentary Center iz Bugarske) s ciljem promocije dokumentarnog filma jugoistočne Europe.

Osnovna je ideja inicijative skretanje pažnje na svježe dokumentarne naslove iz ovih zemalja putem raznih zajedničkih promotivnih aktivnosti (promotivni materijal, event, prezentacija na co-production meetingu, katalog) te pojačane prisutnosti redatelja, producenata i festivalskih selektora iz zemalja jugoistočne Europe na festivalu. Poseban naglasak stavljen je na postojeće koprodukcije među zemljama iz regije te na producente koji su u potrazi za koprodukcijskim partnerima ili drugim ulagačima u svoje projekte. Cilj inicijative je skrenuti pozornost na regionalne koprodukcijske potencijale, drugim festivalskim selektorima predstaviti najnovije naslove i poticati umrežavanje među dokumentaristima unutar regije i izvan nje.

U sklopu inicijative pripremljen je i katalog filmova u kojem je svaka zemlja predstavila do pet filmskih naslova završenih u posljednjih godinu dana te do pet naslova koji se nalaze u fazi postprodukcije i čiji se završetak planira do kolovoza 2014.

Iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza u SEED programu DOK Leipziga bit će predstavljen nedavno završeni film Ovrha redatelja Nevena Hitreca, koji je krajem rujna imao premijeru u zagrebačkom kinu Tuškanac, te dokumentarni film/projekt, još uvijek u fazi produkcije, Rakijaški dnevnici autora Damira Čučića

Izvor: HAVC / Fotografija: Ovrha, Neven Hitrec

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.10.2013