Skretanje pozornosti na društvene nepravde | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Skretanje pozornosti na društvene nepravde

Riječko izdanje festivala Mov(i)e Activism donosi filmove koji tematiziraju postojeće društvene probleme na koje se ukazuje okupacijom fizičkog prostora.

18.05.2018 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

U petak, 18. svibnja u 19 sati, u riječkoj Filodrammatici održava se novo izdanje festivala dokumentarnog filma Mov(i)e Activism uz projekcije filmova Left on Pearl redateljice Susan Rivo i Tvornica je naša Vedrane Pribačić

Tema koja se provlači kroz oba filma je okupacija fizičkog prostora u svrhu skretanja pozornosti na postojeće probleme i borbu za rješavanje istih. Dokumentarni film Left on Pearl tako govori o desetodnevnoj okupaciji zgrade u vlasništvu Harvardskog sveučilišta 1971. od strane ženskog pokreta za oslobođenje dok Tvornica je naša donosi priču o radničkoj borbi za očuvanje tvornice alatnih strojeva (ITAS) u gradiću Ivancu pored Varaždina. Tvornica danas uspješno djeluje i jedini je primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj.

Nakon projekcija filma Tvornica je naša slijedi razgovor s autoricom Vedranom Pribačić i protagonistom filma Dragutinom Vargom.

Mov(i)e Activism je putujući festival dokumentrnog filma koji ima za cilj potaknuti i ojačati videoaktivizam, interkulturalnu suradnju i aktivnu građansku participaciju. Projekt se provodi u organizaciji međunarodne grupe mladih ljudi koji su prepoznali potrebu da u javnosti govore o aktivizmu. Mov(i)e Activism čine festivalska izdanja u Kragujevcu (Srbija), Coimbri (Portugal), Valenciji (Španjolska), Rigi (Latvija), Berlinu (Njemačka), Rijeci (Hrvatska), Banja Luci (BiH) i Bologni (Italija), a riječko izdanje predvodi udruga Filmaktiv

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 16.05.2018