Skrivena ograničenja života u drugoj zemlji | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Skrivena ograničenja života u drugoj zemlji

Koristeći se različitim umjetničkim medijima Nika Radić izložbom Puno putujemo gradi narativ koji govori o načinu na koji gledamo svijet kojem ne pripadamo.

28.09.2017 - 19.10.2017 , Split - MKC Split
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 28. rujna u Galeriji MKC Split u 20 sati otvorenje je izložbe Nike Radić Puno putujemo / We Travel a Lot

Instalaciju čini serija fotografija, drvena prostorna konstrukcija s fotografijama, audio instalacije i dvije video projekcije Yurei i Noćni portir, a većina je nastala u Kyotu ove godine za umjetničinog boravka u Vili Kamogawa Goethe instituta.

Koristeći se različitim umjetničkim medijima umjetnica gradi narativ koji govori o načinu na koji gledamo svijet kojem ne pripadamo, zemlje koje turistički  posjećujemo i fotografiramo, ponekad zamišljajući kako bi bilo u njima i živjeti. 

Mogućnost trajnog života u drugoj zemlji često je tek privid, budući da sa sobom nosi niz skrivenih ograničenja od jezičnih do administrativnih zapreka.  Umjetnica konstruira  situaciju u kojoj paralelno egzistiraju privlačne mogućnosti i realnost s ograničenjima. Zemlje koje posjećujemo kao turisti, odnosno potrošači, nude jednu vidljivu stvarnost u koju se teško može uklopiti nečiji stvarni život. 

Nika Radić je rođena u Zagrebu 1968. gdje je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Također je završila povijest umjetnosti na Sveučilištu u Beču. U video radovima, multimedijskim instalacijama i fotografijama bavi se temama komunikacije i načinima na koji umjetnost može dokumentirati stvarnost. Bira pojedine trenutke koje svatko može doživjeti na sličan način, ali je zanima kako ih razni ljudi različito interpretiraju. S tim temama se bavila i teoretski te su joj tekstovi objavljivani u knjigama i časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 26.09.2017