Skriveni dio sebe | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Skriveni dio sebe

Animirani film Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona osvojio je glavnu nagradu međunarodnog filmskog festivala StopTrik, jedinog europskog festivala posvećenog stop-animaciji.

Simulacra (2014), kadar iz filma

  • A
  • +
  • -

Međunarodni filmski festival StopTrik, rođen u mariborskom alternativnom kulturnom centru Pekarna, od svojih je početaka grassroot inicijativa usmjerena međunarodnoj suradnji i jedini je festival u Europi posvećen stop-animaciji. Otvoren je novome, cijeni tradiciju, a fokusiran je na alternativne načine kulturne proizvodnje i percepcije. Godine 2012. StopTrik je uveo novu formulu komplementarne povijesne i suvremene retrospektive stop motion filmova, međunarodni natjecateljski program i animacijske radionice za profesionalce, studente i amatere. Iste je godine festival organiziran i u Sloveniji i u Poljskoj.

Od 2013. godine uveden je poseban program, The Borderlands Competition, prezentacija filmova koji istražuju sredstva stop motion izraza i kombiniraju ih s drugim animacijskim tehnikama i posljedično stvaraju prijelaz od tradicionalno shvaćenog animiranog filmskog medija. Četvrto izdanje StopTrika održano je u Mariboru od 3. do 5. listopada, od 24. do 26. listopada održava se u Niepołomicama, te se od 7. do 9. listopada po prvi put održava u poljskom gradu Bielsko-Biała. Uz natjecateljske programe, StopTrik je ove godine preispitao bogatu europsku povijest lutka-filma, a mogli su se pogledati i posebni programi posvećeni kolažnom filmu. Od ove godine nagrade na sve tri lokacije dodjeljuje publika.

Glavnu nagradu festivala u Mariboru osvojio je devetominutni animirani film Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona u produkciji Bonobostudija. To je četvrto priznanje filmu koji je od svoje premijere u travnju ove godine prikazan na 27 svjetskih filmskih festivala. Film istražuje "koja je slika prava: ona koja nas promatra s one strane ogledala ili ova ispred zrcala? U hodnicima iluzija, simulakrumima iza stakla, morat će otkriti gleda li u stranca ili skriveni dio sebe". Simulacra se ovog tjedna natječe u konkurenciji Europskog festivala animiranog filma Balkanima u Beogradu, a prikazat će se i u natjecateljskim programima festivala širom Europe: Sitges u Španjolskoj, Anim'est u Rumunjskoj, Sedicicorto u Italiji i Tofuzi u Gruziji.

Režiju, scenarij i animaciju Simulacre, izrađene u tehnici stop-animacije, potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, kameru Ivan Slipčević, montažu Iva Kraljević, a glazbu Hrvoje Štefotić. Za produkciju i distribuciju zadužen je Bonobostudio, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

M.M. / HAVC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.10.2014