Skriveni Zagreb | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Skriveni Zagreb

Publikacija Lost in Zagreb dio je serije alternativnih vodiča koji nastoje istražiti različite socijalne slojeve i ekonomije gradova i mapirati stvarnost migracija diljem Europe.

26.10.2018 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U petak, 26. listopada u 19 sati u klubu Booksa održava se predstavljanje alternativnog vodiča i umjetničke knjige Lost in Zagreb.

Lost in Zagreb alternativni je vodič i umjetnička knjiga razvijena 2018. godine, u kojem su predstavljeni lokaliteti grada Zagreba kroz šest tematskih cjelina: Mjesta za druženje, Mjesta za doživljaj umjetnosti, Moda, Mjesta za djecu te Zelena područja i planina Medvednica. Trojezičan, na engleskom, arapskom i hrvatskom jeziku, vodič je kreiran za širu publiku i posjetitelje grada te je stvoren za besplatnu distribuciju.  

Lost in Zagreb nastao je kao suradnički projekt danske umjetnice Maj Horn i organizacije Lab852, u sklopu projekta Magic Carpets, sufinanciranog iz fondova Kreativna Europa, uz podršku multimedijalnog umjetnika Tina Dožića i dizajn Nike Mihaljevića. Projekt je nastao u suradnji s grupom lokalnih umjetnika i ljudi različitih vještina, produkt je umjetničkih šetnji, diskusija i radionica, u kojem su različiti glasovi i načini viđenja grada rezultirali tekstovima, crtežima i fotografijama koje se mogu pronaći u vodiču.

Publikacija je dio niza alternativnih vodiča različitih europskih gradova (Maps of Copenhagen, nastao u suradnji Maj Horn i Signe Rom, 2012.) koji ciljaju istražiti različite socijalne slojeve i ekonomije gradova, kao i mapirati stvarnost migracija diljem Europe. Na promociji će biti predstavljen proces njezina nastanke.

Na izradi publikacije surađivali su Talal Abedrabbo, Tin Dožić, Marija Kamber, Mia Maraković, Jason Mulhausen, Wesam Al Obaidy, Zoulkefel Said, Shaema Al Zubaidy, Kasper Binzer. Za prijevode su zaslužni David Stanetti i Sanela Al Dilawi

Maj Horn je danska umjetnica čije se djelovanje bavi javnim sferama i zajednicama putem istraživanja aspekata dijeljenja znanja i identiteta i atmosfere mjesta.

Niko Mihaljević je postkonceptualni umjetnik, samostalni grafički dizajner i predavač iz Zagreba.

Lost in Zagreb nastao je u sklopu projekta Magic Carpets, sufinanciranog iz fondova Kreativna Europa, Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu i Danskog vijeća za umjetnost.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 23.10.2018