Slavljenje različitih tijela | kulturpunkt

Najave Festival

<

Slavljenje različitih tijela

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, 35.Tjedan suvremenog plesa otvara se premijerom predstave Shake it off.

06.06.2018 - 12.06.2018 , Zagreb - ZKM, Zagreb - Zagrebački plesni centar

FOTO: Petra Zanki, 365 by Petra Zanki, 35. Dance Week Festival / Facebook

  • A
  • +
  • -

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 35.Tjedan suvremenog plesa, ove se godine održava u Zagrebu od 6. do 12. lipnja. Festival se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih, a festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, gdje od 21. svibnja traje pretprodaja ulaznica. 

Nakon višegodišnjih nastojanja, festivalskoj publici se predstavlja Compagnie Käfig koreografa Mourada Merzoukia s predstavom Pixel, iako smo dio autorske ekipe imali prilike upoznati ranije. Miljenici hrvatske publike, austrijska skupina Liquid Loft, otvara međunarodni blok festivala hrvatskom premijerom predstave Candy's Camouflage u koreografiji Chris Haringa, koja već godinu dana plijeni pažnju europske publike. Također,  poznata nam skupina Candoco Dance Company, najveća i najpoznatija međunarodna plesna grupa koja je posvećena inkluzivnosti, predstavlja svoju novu predstavu u koreografiji Yasmeen Godder Face in, a nakon Zagreba, nastupit će i u Rijeci. 

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Italija zahvaljujući potpori i kontinuiranoj suradnji sa sve dinamičnijom talijanskom plesnom scenom koja bilježi nagli uspon proteklih nekoliko godina. Imamo prilike vidjeti talijansku autoricu Silviu Gribaudi, koja je svoju međunarodnu karijeru započela u okviru projekta Choreoroam, te je tom prilikom boravila u Zagrebu. Svojom autoironijom i osvrtom na svakodnevne teme ruši granice konvencije i slavi različita tijela u vrijeme kada smo kroz medije bombardirani specifičnom percepcijom ljepote. Uz Silviju upoznajemo i drugu talijansku skupinu CeC Company, koja se predstavlja sa svojim djelom Tristissimo

Festival tradicionalno započinje premijerom domaćih autora pa organizatori s entuzijazmom predstavljaju projekt Brune Isakovića i Mije Zalukar Shake it off, koji okuplja mlade izvođače, u koprodukciji s udrugom Domino, dok se Petra Zanki, nakon par godina izbivanja iz Hrvatske vraća na festival. Nakon što su Petru podržavali putem ranijih festivala i putem rezidencija u Zagrebačkom plesnom centru, te njenog učešća u EU projektu SPAZIO, krenula je put SAD-a, gdje u svom novom kreativnom domu u Seattleu pobuđuje pažnju javnosti i kritike te se postupno, ali sigurno etablira kao distinktni glas mlađe generacije koreografa Zapadne obale SAD-a, uz potporu jakih produkcijsih kuća Vertical Dance i On the Boards. Petra se vraća u Zagreb predstaviti svoj recentniji rad 365

Sonja Pregrad predstavalja Dom; a TRAFIK, tranzicijsko kazalište iz Rijeke,  jedinstven kulturni fenomen u području performativnih umjetnosti u Hrvatskoj, slavi 20. godišnjicu rada. Tako će upravo na 35. TSP-u proslaviti ovu obljetnicu predstavom Travelogue, autora  Žaka Valente, jednog od suosnivača TRAFIKA.

Nastavak suradnje sa slovenskom organizacijom FLOTA, predstavlja mladi plesni duet u usponu ALIEN EXPRESS, koji je među 20 odabranih s top liste 2017. popularne paneuropske koreografske platforme AEROWAVES, koja tradicionalno promovira nova europska koreografska imena, a s kojom su vezani dugogodišnjom suradnjom. 

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupire inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. S ponosom povodom 35. obljetnice ponovno u Zagreb (i u Rijeku) dovode britansku skupinu CandoCo, koja će održati i besplatnu radionicu posvećenu inkluzivnoj praksi. Nadalje, IMRC kolektiv, koji djeluje u okviru Hrvatskog instituta za pokret i ples, predstavlja radove u nastajanju, netom poslije premijere predstave Bella Ciao. "Posljednje tri godine dio smo projekta Moving Beyond Inclusion potpomognutog iz EU programa Kreativna Europa, koji je predstavio obogaćeni kontekst razvoja i profesionalnih mogućnosti u području inkluzivne prakse gdje smo uspjeli utvrditi kreativnu sinergiju i suradnju zagrebačkog kolektiva IMRC i plesne grupe Magija iz Rijeke, koja je i organizator festivala Inkluzivne scene", stoji u najavi. 

Još jedan europski projekt započinje tijekom festivala u Zagrebu, a također se osvrće na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica i poziv je ka empatiji za inkluziju drugih i drugačijih, ovoga puta sa osvrtom na migracije koje i nadalje plijene pažnju europske, ali i svjetske javnosti. Projekt Migrant Bodies / Moving Borders uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije u Zagrebu će, kroz druženja i upoznavanje migranata više generacija, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim domom, istraživati teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.  

I ove godine organizatori nastoje pružati posebne beneficije za studente i umirovljenike, a izdvojen je i određeni broj ulaznica za organizirane grupne posjete. 

Detaljni program potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 04.06.2018