Slavni dani | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Slavni dani

Plenumovi Ane Jurčić, Marte Batinić i Sanje Kapidžić bavi se problemom komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci.

20.12.2014 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

U subotu, 20. prosinca, u 20 sati u Art-kinu Croatia održat će se svečana premijera dokumentarnog filma Plenumovi Ane Jurčić, Marte Batinić i Sanje Kapidžić koji se bavi problemom komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. godine.

Film ističe problem komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja i politike obrazovanja u širem smislu refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. Ispreplićući arhivske snimke i razmišljanja protagonista s odmakom od četiri godine, film prati sudionike blokade koji se prisjećaju blokade i daju potpuniju sliku o tadašnjim zbivanjima, kreirajući dijalog kroz vrijeme. Kroz razmišljanja protagonista o besplatnom školovanju, solidarnosti, studentskom aktivizmu, ulozi pojedinca u društvu i mogućnosti promjene vladajuće paradigme novca kao jedinog mjerila uspjeha, film u konačnici postavlja pitanje postoje li uopće temelji za aktivni društveno-politički angažman kod studenata danas. Plenumovi su rekapitulacija i reminiscencija na "slavne dane", ali i refleksija i poziv na razgovor o budućnosti visokog školstva. 

Režiju potpisuju Ana Jurčić, Marta Batinić i Sanja Kapidžić, glazbu Josip Maršić, produkciju Marin Lukanović (Filmaktiv), oblikovanje zvuka Zoran Medved, rasvjetu i prelete Igor Crnković.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.12.2014