Slijepa pjega društva | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Slijepa pjega društva

Izložba Od 9 do 12 Marine Paulenka donosi seriju direktnih, upečatljivih prikaza žena i muškaraca treće životne dobi lišenih patetike kojima reafirmira fenomen starosti.

29.03.2018 - 12.04.2018 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

FOTO: [BLOK] / Facebook

  • A
  • +
  • -

Nova sezona BLOK-ovog programa Umjetnici za kvart otvara se u četvrtak, 29. ožujka u 20 sati fotografskom izložbom Marine Paulenka  Od 9 do 12, nastalom na temelju istraživanja u Domu za starije osobe Trešnjevka.

Polazišna točka jednogodišnjeg terenskog rada Marine Paulenka bilo je preispitivanje politike institucionalnog stanovanja u trećoj životnoj dobi u vremenu intenzivnih transformacija socijalne države. Kako se organizira briga za starije u vrijeme mjera štednje i snažne retradicionalizacije društva? Što znači biti stara i nemoćna? Ova pitanja umjetnica istražuje kroz neposredno iskustvo subivanja u kolektivno organiziranoj zajednici skrbi - jedinom javnom domu na području Trešnjevke. Mikrolokaciju posjećuje u vrijeme odvijanja programa socijalizacije i kreiranja kvalitetne svakodnevice, u jutarnjem terminu od 9 do 12 sati kada se u Domu vježba, svira, plete, crta... Svojim prisustvom u zajednici Paulenka obogaćuje postojeće umjetničke aktivnosti te u krhkom procesu zbližavanja sa štićenicima sluša njihove (mnogo puta ispričane) priče.

Nakon istraživačkog procesa, svoje kazivačice i kazivače umjetnica portretira njima bliskom analognom kamerom velikog formata čije tehničko ograničenje dugih, višeminutnih ekspozicija koristi za close up snimku lica. Tom gestom reafirmira fenomen starosti, koji se u našem društvenom i kulturnom kontekstu tretira kao "slijepa pjega", tabu i drugost koju radnije prikazujemo, pa ni u suvremenoj umjetnosti. "U seriji Od 9 do 12 Marina Paulenka slijedi put onih umjetnika i umjetnica koji nisu prihvatili ovu prešutnu zabranu i donosi seriju direktnih, upečatljivih prikaza žena i muškaraca lišenih patetike i sažaljenja", stoji u najavi izložbe.

Izložba se može pogledati do 12. travnja 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 28.03.2018