Sloboda gradu! | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Sloboda gradu!

Beogradska platforma Ko gradi grad pokrenuta je prije tri godine s uvjerenjem da dijalog o željenom razvoju grada mora uključivati sve one koji čine taj grad.

  • A
  • +
  • -

Dojam je bio, a takav je ostao do danas, da se urbanističke odluke, kako na nivou lokalnog parka tako i po pitanjima važnim za sve građane, donose u sprezi (krupnog) kapitala i vlasti. Grad se razvija u skladu s privatnim interesima malog broja pojedinaca, po netransparentnim procedurama, praćenim različitim kontrovezama i, najvažnije, rutinskim ignoriranjem potreba i želja samih građana. 

Tijekom 2012. godine treće izdanje manifestacije Ko gradi grad funkcionirala je kroz format serije radnih stolova i diskusija, koji su dovodili aktere i publiku u nove situacije promišljanja i analize, planiranja i evaluacije. Aktivnosti brojnih grupa i pojedinaca iz Beograda, ali i drugih gradova Srbije i regije, angažiranih na artikuliranju pozicije i akcije građana ka (ne)željenom urbanom razvoju, bili su povod za detaljnije upoznavanje javnosti i aktivista s pojedinim slučajevima ili fenomenima ovakvih praksi, a koje se zalažu za otvorenije i inkluzivnije urbanističke procedure ili "javniji" tretman javnih prostora. 

Prvo izdanje biltena Ko gradi grad predstavlja aktivnosti održane u Kulturnom centru Rex i van njega tijekom 2012. i u kojem se najavljuju nadolazeće akcije za 2013. godinu. Bilten i izvještaje sa radnih stolova sastavili su Marko Aksentijević, Darko Čačić, Ana Džokić, Marc Neelen, Nebojša Milikić, Nikola Pantelić, Dušica Parezanović, Dubravka Sekulić i Miloš Veselinović. Bilten možete čitati ovdje

Ko gradi grad od 2010. godine organziraju Grupa 484, STEALTH.unlimited, Kulturni centar REX i Fondacija Heinrich Böll

Izvor: Ko gradi grad / Foto © Nemanja Manjenčić

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.01.2013

VEZANE VIJESTI

Pravo na (Beo)grad

Inicijativa Ko gradi grad ulazi u treću godinu aktivnosti u novom formatu.

Uzeti grad u vlastite ruke

Ove jeseni, od 17. do 19. studenog, u beogradskom Kulturnom centru REX, po drugi se put otvara pitanje Ko gradi grad.