Sloboda izražavanja drugih | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Sloboda izražavanja drugih

Izbor iz tjedna u medijima: od Oluje i Alke preko medijskih sloboda i dokumentarističkog aktivizma do perspektiva za Europsku uniju.

Piše: Antonija Letinić

FOTO: Steven Ritzer

  • A
  • +
  • -

Dok temperature rastapaju asfalt, gradske ulice sve se više prazne, a medijske stupce sve više pune izvještaji s domaćih turističkih destinacija i guže na cestama. No, ponešto je političke živosti zadržano ovogodišnjom proslavom 20. godišnjice državotvorne akcije oko koje se već mjesecima spore sve uključene strane. Proslava tog događaja nije privukla interes inozemnih političkih dužnosnika, a i vojna parada ostala je bez podrške o čemu je Andreja Žapčić razgovarala s nekoliko domaćih analitičara. Iz sjene velike proslave tek se sporadično pomaljaju poneki podsjetnici na njezinu neslavnu stranu, a slabostima državotvornog zanosa pozabavio se i kustoski kolektiv WHW izložbom Otpisane na što se kritički osvrnuo Bojan Krištofić.

 

Siniša Labrović, Svjetlost knjige, FOTO: Ivan Kuharić


Novim manevrima Zorana Milanovića i ponovnim koketiranjem s desnim biračkim tijelom u posljednjim danima pozabavio se Viktor Ivančić, podsjećajući na još jednu obljetnicu – one 300. godišnjice Sinjske alke i sudjelovanja Mirka Norca u tom događanju od značaja, na što Dokumenta i Građanski odbor za ljudska prava upozoravaju već mjesecima.

Prije mjesec dana nekoliko je slučajeva u središte pozornosti ponovno vratilo pitanje novinarskih sloboda, a novo vodstvo HND-a, u pokušaju da ublaži sve gangrenoznije stanje, osnovalo je Centar za zaštitu slobode izražavanja, o čemu je predsjednik tog društva govorio u intervjuu Novostima. Još jedan povod ovom razgovoru bila je i zajednička press konferencija koju su organizirali u suradnji s Zagreb Prideom nakon presude u korist Karoline Vidović Krišto koja je ovu organizaciju tužila zbog povrede dostojanstva, časti i ugleda kandidaturom za homofoba godine. Saša Leković istaknuo "Presicom, koju smo organizirali sa Zagreb Prideom, pokazali smo da ne postoji samo nečije pravo na slobodu izražavanja, jer je ono ograničeno pravom na slobodu izražavanja drugih." 


Zagreb pride 2013, FOTO: Zagreb pride

 

Prošlog tjedna u Supetru na Braču održan je festival dokumentarnog filma Supetar Super film Festival, a tim povodom o dokumentarizmu i potencijalima ovog žanra, Ivor Fuka razgovarao je s Oliverom Sertićem, jednim od selektora tog festivala koji se u razgovoru osvrnuo i na razvoj žanra, njegovu popularizaciju u domaćem kontekstu a samim time i promjene u produkcijskim uvjetima.

 

FOTO: Sebastião Salgado


Za razliku od prethodnih tjedana koje smo započinjali grčkom krizom, ovog tjedna njome zaključujemo pregled, jer ćemo se analizom, posljedicama i preslagivanjima aktiviranim ovim procesom baviti još dugo vremena. U svojoj analizi Slavoj Žižek, rastvarajući mnoge slojeve načetih procesa, neočekivanih događaja i nepredvidljivih daljnjih koraka, upozorava na osnovne opasnosti koje prijete u ovom političkom šahu. S druge strane, za Guardian je o ulozi Njemačke i postupcima čelnika ove zemlje koji su se ujedno prometnuli u čelnike čitave zajednice, svoj sud iznio Jurgen Habermas.

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 21.07.2015

VEZANE VIJESTI

Jednostrani agreekmenti

Piše: Antonija Letinić
Izbor iz tjedna u medijima: od grčkih pregovora preko komemoracije u Srebrenici do situacije u domaćim medijima.

Dužni kao Grčkoj

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od grčkog referenduma, preko "afere Mamić" i feminizma Kolinde Grabar Kitarović, do tenisa i Sleaford Mods.

Demokracija na prekretnici

Piše: Antonija Letinić
Izbor iz tjedna u medijima: od grčkog sazivanja referenduma preko zaštite intelektualnog vlasništva do bračne ravnopravnosti.