Sloboda novim medijima! | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Sloboda novim medijima!

Slobodni festival 6 otvoren je za sve koji žele razmjenjivati znanja i iskustva vezana uz slobodarske prakse.

  • A
  • +
  • -

Nedugo nakon Eksperimentalnih elektronskih intervencija pred nama je novo događanje koje će okupiti umjetnike novih medija, istraživače i aktiviste, koji provociraju, propituju i traže nove modele u postojećim društvenim, kulturološkim, tehnološkim i ekonomskim sustavima. 

Workshopology (workshopologija, radioničarstvo) je naziv simpozija koji će se održavati u sklopu šestog izdanja Slobodnog festivala. Kakav bi trebao biti odnos voditelja edukacije i onih koji se educiraju? Koliko su efikasne nove metode iskustvenog participativnog učenja? Koji su nedostaci formalnog školstva? To su samo su neka od pitanja o kojima će se tijekom festivala raspravljati. Workshopologija je jedina jedinica sadržaja koja će imati svoj fiksni termin. Termini, mjesta pa i teme svih ostalih prezentacija i radionica će se dogovarati na licu mjesta. Slobodni festival 6 - koji se održava od 4. do 8. srpnja u Turističkom kompleksu Cimper u Murskom Središću - u praksi će pokušati provesti kombinaciju novih tipova grupnih participativnih procesa kao što su Open Space i World Café.

I ove godine na Festival dolaze pojedinci i kolektivi koji prakticiraju slobodni softver, otvorene tehnologije, "uradi sam" pristup, kulturu dijeljenja znanja i informacija. Dolazak su najavili biotehnolog dr. Marc Dusseiller iz Züricha, graditelji bicikala Bike Kitchen iz Linza, art-video duo Experimental Half-Hour iz Portlanda, Ljubljana Digital Media Lab (Ljudmila) i I’MM_ Media lab iz Zagreba.

Također, organizatori sve zainteresirane pozivaju da održe svoju prezentaciju, radionicu ili da sudjeluju u radionicama. Svoje sudjelovanje možete prijavite na internetskim stranicama festivala gdje ćete naći i sve potrebne informacije. Tijekom festivala bit će osiguran prostor za besplatno kampiranje. 

Slobodni festival 6 je dio projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (NEW MEDIA CROSS-BORDER) u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007 – 2013. Projekt je djelomično financiraju Europska unija, Ministarstvo kulture i Ured za udruge. Događaj organizira projektni tim New media cross-border (ACT iz Čakovca, V.U.K. iz Varaždina, Kibla iz Maribora i ONEJ iz Murske Sobote).

Izvor: ACT

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.06.2012

VEZANE VIJESTI

Eksperimentalne elektronske intervencije

EEII'12 i ove godine omogućuje kreativnim ljudima da surađuju i druže se kroz eksperimentiranja sa interaktivnim, zvukovnim i video radovima.

Stvarnost je fikcija

Razgovarao: Ante Jerić
S Katarinom Peović Vuković razgovaramo o poimanju stvarnosti u digitalnom dobu, žanrovskom strukturiranju računalnih igara te problematici intelektualnog vlasništva u umrežnom svijetu.