Sloboda skvotiranju | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Sloboda skvotiranju

Britanski umjetnici organiziraju izložbu s ciljem prikupljanja pomoći za beskućnike te poticanjem rasprave na temu skvotiranja.

  • A
  • +
  • -

"Kriminalizacija skvotova je neetična", poručio je umjetnik Antony Gormley najavljujući izložbu The Crisis Commision skupine autora koja će biti otvorena 14. ožujka u londonskom Somerset Houseu. Suvremeni britanski umjetnici, među kojma su Antony Gormleya, Tracy EminGillian Wearing, Jonathan Yeo, i Nika Neelova, donirat će svoja djela, a novac od prodaje namijenjen je udruzi Crisis, humanitarnoj organizaciji za pomoć beskućnicima. Gormley, poznat po svojim metalnim antropomorfnim statuama poput Anđela Sjevera u Gatesheadu, osobito angažiran na pitanju korištenja napuštenih prostora, upozorio je na lošu praksu administrativnih vlasti da prazne gradske prostore ostavljaju neiskorištenima, umjesto da ih na određeno vrijeme prepuste skvoterima za prenamjenu. 

Gormley je osobito zabrinut zbog novog prijedloga zakona britanskog ministarstva pravosuđa kojim će se kriminalizirati skvotiranje stambenih nekretnina, a za počinjeno djelo izricat će se kazna u iznosu do 5000 funti ili do godine zatvora. Umjetnik na temelju svog dugogodišnjeg skvoterskog iskustva smatra kako se zgrade koje čekaju obnovu ili nemaju privatne vlasnike bolje očuvaju ako se koriste u zajedničke svrhe ili služe kao skloništa za beskućnike, a nepružanje skloništa beskućnicima, što predstavlja početni korak ka njihovoj resocijalizaciji, vidi kao neuspjeh svakog društva. Ističe kako prazne zgrade imaju potencijal postati izuzetne kreativne platforme, mjesta razmjene iskustva i rada, a jedan od takvih primjera je slučaj Da! kolektiva koji je 2008. zauzeo šesterokatnicu u Mayfairu.

Nedavno je Centar za Regionalno ekonomsko i društveno istraživanje sa sveučilišta Sheffield Hallam, na inicijativu Crisisa, proveo istraživanje o problemu skvotiranja u vezi s beskućništvom. Istraživanje je pokazalo da je više od tri četvrtine beskućnika koji su zatražili stambenu pomoć od gradskih vlasti dobilo odbijenice jer nisu smatrani prioritetnim slučajevima, dok gotovo polovinu beskućnika čine ljudi s fizičkim hendikepom ili mentalnim poteškoćama. 

Nino Kovačić 
Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 10.02.2012