Sloboda znanju i tehnologiji! | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Sloboda znanju i tehnologiji!

U rujnu započinje projekt Digitalni svjetionici realiziran kroz program mreže Clubture za 2016. godinu i odvijat će se u Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

16.09.2016 - 18.09.2016 , Rijeka - Galerija Drugo more, Rijeka - Filodrammatica

FOTO: Christopher Sherman

  • A
  • +
  • -

Projekt Digitalni svjetionici započinje s prvim događanjem / hackathonom te nizom radionica i nekonferencijom koje će održati od 16. do 18. rujna u prostorima Filodrammatice i galeriji Drugo more u Rijeci. Voditelj projekta je udruga Radiona.org iz Zagreba uz partnerske organizacije Drugo more iz Rijeke i Zajednicu tehničke kulture Osječko-baranjske županije, točnije multimedijalni klub #labOS iz Osijeka. Dio programa ugostit će i Tehnički muzej ‘Nikola Tesla’ u Zagrebu, te organizacija Format C u Osijeku.

Povezujući svjetionike i Internet usmjerivače (router) metaforom slobodne i otvorene mreže te konceptualizirajući poveznice između Jadranskog i Panonskog mora kroz prizmu novih tehnologija i inovativnih praksi, Rijeka, Zagreb i Osijek nastoje pokazati i podijeliti znanje i kreativne alate koji omogućuju slobodnu distribuciju informacija.

Projekt Digitalni svjetionici bavi se LED grafitima u raznim varijantama – svjetleći Lightpainting stick, žonglerski alati unaprijeđeni elektronikom, LED graffiti osvjetljenje navođeno Wi-Fi mrežom. Primjenom ovih tehnologija svaki od spomenutih gradova dobit će svoj karakterističan “digitalni svjetionik”.

Nacrt projekta povezuje tri točke Hrvatske: Rijeku, Osijek i Zagreb i simbolički uključuje dva mora – Jadransko i Panonsko, te tri rijeke – Rječinu, Savu i Dravu. Cilj je potaknuti umrežavanje na područjima intermedijalnih, novomedijskih i hibridnih umjetnosti, te hacker i maker scene. Nove tehnologije poslužit će tako stvarnom i simboličkom umrežavanju različitih regija te dijeljenju novih praksi STEAM (Science,Technology, Education, Art, Mathematics) edukacije.

Suradničke organizacije na ovaj način sudjeluju u zajedničkom kreiranju novih digitalnih mapa djelovanja. Projekt Digitalni svjetionici koncipiran je da sublimira edukaciju, rad u javnim prostorima, slobodu pristupa mreži i performativne koncepte tehnologije, a sastoji se od niza modularnih radionica, svjetlosnih instalacija i performansa u javnim prostorima.

Sudjeluju: Valent Turković, Gianfranco Mirizzi, Sanja Stojković, Goran Mahovlić, Damir Prizmić, Marina Petrović, Tomislava Borić, Deborah Hustić, Ana Horvat, Layla Munitić.

Detaljne informacije o programu i prijavama na radionice potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.09.2016