Slobodan prijenos znanja | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Slobodan prijenos znanja

Radionica pod pokroviteljstvom EEII'13 kroz suradničke će prakse, eksperiment i improvizaciju koristiti digitalne i nove medijske umjetnosti.

  • A
  • +
  • -

Radionice će se održati od 29. svibnja do 2. lipnja u Dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu. Uz ovaj program u večernjim satima održat će se i performansi nekonvencionalnih i eksperimentalnih umjetnika. Radionice i izložba pod pokroviteljstvom su Eksperimentalnih elektronskih intervencija (EEII’13) te koriste transdisciplinarne strategije kako bi spajanjem različitih disciplina u znanosti i umjetnosti stvorio hibridno okruženje za eksperimentiranje u grupnom radu.

Kroz petodnevnu radionicu polaznici i polaznice dobit će uvid u metode rada suradničkog umjetničkog laboratorija, njegovu važnost u današnjem stvaranju te tehnička znanja oko produkcije i rada na zajedničkoj kreativnosti (grupnom geniju).  Polaznici uz vodstvo mentora prolaze svakodnevno po jednu cjelinu koje se dijele na tekstualnu, vizualnu, zvučnu te perceptivnu. Metode koje se koriste pri radu su improvizacija i eksperiment, gdje prvo moderator pa zatim i polaznici predlažu metode rada i koncept izvršavanja. Ostali polaznici se nadovezuju na predloženo kroz tehnologiju i metodu koja im najviše odgovara.

Polaznici će savladati vještine verbalne i neverbalne komunikacije, razmišljanja "outside the box", važnosti dialoga u grupnom radu, interdisciplinarnih i transdisciplinarnih strategija, korištenje tehnologija novomedijskih umjetnosti te kuriranje grupne izložbe. Također svaki od polaznika razvit će konceptualno i teorijsko viđenje vlastitog rada kroz oči drugih te tako razviti samokritički odnos prema sebi i svojem radu. Radionice su zamišljene kao slobodni prijenos znanja te zajednički rad na stvaranju okružja za slobodno kreiranje umjetničkog programa.

Moderator radionice je Kruno Jošt, magistar umjetnosti u novim medijima. Joštova transdisciplinarna umjetnička praksa, kroz korištenje novih medija te izborom nekonvencionalnih metoda, obuhvaća proučavanje društva, medija, kulture, novih tehnologija i svjesnosti. Studirao je na ALU Zagreb, Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu na smjeru Free Direction te nove medijske umjetnosti na Transart Institute gdje i magistrirao. Medij njegovog rada odgovara temi koju proučava, a uključuje i umjetničke intervencije, hakiranje medija, performans, digitalnu umjetnost i korištenje otvorenih tehnologija (FOSS), video, korištenje digitalnih arhiva, nekonvencionalna glazba i zvuk, i sl. Zajedničko u Joštovim radovima njegov je interes za proces rada te u nekonvencionalnom načinu izlaganja koje obuhvaća, ali i inicira grupno djelovanje kroz socijalno angažirani umjetnički rad.

Rok prijave za radionicu je 15. svibanj. Maksimalan broj polaznika je deset. Kratki životopis (do 300 riječi) i motivacijsko pismo (do 500 riječi) možete poslati putem elektroničke pošte. Cijena radionice je 350 kuna.

Završni produkt skupnog rada svake od cjelina stvara zajedničku izložbu koja će biti će otvorena od 3. do 10. lipnja u galeriji Scheier.

Izvor: EEII'13

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.04.2013