Slobodno, alternativno obrazovanje | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Slobodno, alternativno obrazovanje

Stručnu raspravu o pluralizmu u hrvatskom obrazovanju organiziraju Udruga roditelja i učitelja Waldorfske škole u Zagrebu i GOOD Inicijativa.

20.04.2016 , Zagreb - Europski dom

Stručna rasprava pod nazivom "U susret novoj kurikularnoj reformi - pluralizam u hrvatskom obrazovanju?" održat će se 20. travnja u 10.30 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1/1. Raspravu organiziraju Udruga roditelja i učitelja Waldorfske škole u Zagrebu i GOOD Inicijativa.

"Rasprava o novom kurikulumu je u tijeku i veseli nas što Hrvatskoj predstoje velike promjene u obrazovanju. Većina kurikularnih prijedloga, kao i nekih sasvim tehničkih, žive u našim školama niz godina, služeći kao model i inspiracija za obogaćivanje nastavne prakse i u državnim školama. Stoga iskreno pozdravljamo reformu, no suočeni sa činjenicom da se za škole koje provode alternativne programe ništa u zakonskom smislu ne mijenja, u ime triju alternativnih škola u Hrvatskoj postavili smo stručnoj javnosti sljedeća pitanja: ima li budućnosti za pluralizam u hrvatskom obrazovnom sustavu te smatrate li da pluralizam u školstvu treba poduprijeti konkretnim sistemskim mjerama u vidu zakona koji bi garantirao razvoj i opstanak škola s alternativnim programima.

Ukoliko se ne promijeni zakonski status alternativnih škola u RH, a time i model sufinanciranja, njihov je razvoj, pa čak i opstanak, doveden u pitanje. Želimo svojim dugogodišnjim iskustvom u primjeni različitih pedagoških metoda (Waldorf i Montessori) pomoći ostvarivanju boljeg obrazovanja za svu našu djecu te i vas pozivamo na stručnu raspravu u organizaciji triju alternativnih škola na temu budućnosti pluralizma u školstvu RH kroz predstavljenu kurikularnu reformu", najava je događanja.

Na raspravi sudjeluju Boris Jokić, znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja i voditelj radne grupe za provođenje kurikularne reforme predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, Milan Matijević, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Marija Sablić, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, te predstavnici Waldorfske škole u Zagrebu, Osnovne waldorfske škole Rijeka, Osnovne Montessori škole Barunice DeDee Vranyczany, Waldorfske škole iz Ljubljane, Instituta za Waldorfsku pedagogiju i ostala zainteresirana stručna javnost. Moderatorica rasprave je Sunčica Findak.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.04.2016