Slobodno imaginiran prostor kruga | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Slobodno imaginiran prostor kruga

Proizašla iz radionice Selme Banich, Slovarica je radna bilježnica koja tekstualnu i vizualnu dokumentaciju pretvara u upute za daljnje istraživanje javnog prostora.

25.10.2014 , Zagreb - Kvaternikov trg

FOTO: Damir Žižić

  • A
  • +
  • -

Pozivaju se svi zainteresirani da se uključe u razmjenu knjiga na platou Kvaternikovog trga ove subotu u podne, uz topli čaj i listanje svježe otisnute Slovarice, radne bilježnice proizišle iz radionice Vježbanje nenastanjvih prostora. Pred točno godinu dana, Selma Banich je baš na Kvatriću započela s raznovrsnom grupom polaznika istraživanje fizičkog prostora gradskog trga i njegovog preoblikovanja u volumen beskonačnih prostornih utopija. Proces pretvaranja nenastanjivog kvadrata prostora u slobodno imaginiran prostor kruga dobio je svoj trajni oblik u Slovarici, radnoj bilježnici koja tekstualnu i vizualnu dokumentaciju pretvara u upute za daljnje istraživanje javnog prostora.

Na promociji ćete dobiti svoj primjerak Slovarice, ali možete i razmijeniti svoje knjige s drugim čitateljima po principu uzmi ili ostavi. Slovaricu su uredile Selma Banich te Ivana Hanaček i Ana Kutleša iz [BLOK]-a, a grafički ju je oblikovala Martina Granić. Na radionici Selme Banich sudjelovali su Nino Bokan, Katerina Duda, Nataša Govedić, Martina Granić, Anotnio Kiselić, Nina Kurtela, Sandro Novosel, Alma Selmanović, Tsvetan Sirakov, Natalija Škalić, Leila Topić, Zrinka Užbinec i Ana Vračarić.

Kroz višegodišnje istraživačke projekte lokalnih i stranih umjetnika, niz intervencija u javnom prostoru, radionički program i produkciju pisanih sadržaja, Natrag na trg! problematizira ulogu trga u današnjem gradu, te se u vremenu kada trgovi svjetskih metropola redovito dospijevaju u središte javnog interesa kao poprišta samoorganiziranih borbi protiv vladajućeg poretka, pita o mogućnostima repolitizacije ove urbanističke jedinice u lokalnom kontestku. Pritom je riječ o prostorima pod rastućim pritiskom krupnog kapitala: trgovi se različitim mehanizmima koje diktira privatni sektor, uz svesrdnu pomoć lokalnih političkih uprava, oduzimaju javnosti i postaju resurs za (spekulativno) trgovanje, roba koja bi trebala donijeti zaradu privatnim investitorima. U centralnim gradskim zonama, trg je visoko kontrolirani prostor podređen potrošnji, sa svrhom zadovoljavanja potreba stanara luksuznih stanova koji ga okružuju. Kad se odmaknemo od centra, situacija varira od funckionalnih i vrlo živih kvartovskih javnih prostora koje valja sačuvati, do prostora čiji potencijal kolektivne i javne upotrebe tek treba aktivirati.

Kroz vremenski raspršen i medijski raznolik festivalski program inzistira se na novim načinima promišljanja trga kao javnog dobra, čineći vidljivima procese koji ga oblikuju, ali i otvarajući prostor za istraživanje mogućih alternativa.

Promocija Slovarice bit će održana u subotu 25. listopada na Kvaternikovom trgu, s početkom u 12 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 23.10.2014