Slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište

U znak solidarnosti s profesorima i studentima Filozofskog fakulteta inicijativa Kulturnjaci pokrenula je peticiju za sekularno, slobodno i demokratsko obrazovanje i istraživanje.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog stalnih pritisaka na Filozofski fakultet u Zagrebu, pritisaka koji ugrožavaju osnovne akademske slobode, slobodu istraživanja i misli, sudjelovanje u demokratskom upravljanju institucijom te osobito sekularnost sveučilišta", stoji u otvorenom pismu podrške profesorima i studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojega su u ponedjeljak, 28. studenog u Novinarskom domu, javnosti predstavili Tomislav Bogdan s Odsjeka za kroatistiku i Branka Galić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Urša Raukar i Edo Popović ispred Kulturnjaka. 

Raukar je istaknula da "situacija na Filozofskom fakultetu pokazuje daljnja nastojanja za klerikalizacijom i kontrolom, što je problem koji nadilazi taj fakultet i govori o ideološkom usmjerenju prema kojemu se ovo društvo želi okrenuti", a Popović je "bitku oko Filozofskog" okarakterizirao kao dio "šire igre" i dodao da ne smatra slučajnim što se za kulturu i znanost izdvajaju "mizerna" sredstva, prenosi Hina. 

Tomislav Bogdan stanje na Filozofskom fakultetu opisao je kao "pravno kaotično", gdje je na snazi svojevrsno "dvovlašće" koje je, prema njegovim riječima, bolje od donedavne samovolje određenih pojedinaca te podsjetio da za tu situacija postoji jednostavno rješenje: prihvaćanje zaključaka prošlotjedne izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća na kojoj su dvotrećinskom odlukom smijenjeni vršitelj dužnosti dekana Željka Holjevca, izbor Nevena Budaka na njegovo mjesto te opoziv dosadašnjih članova Senata Sveučilišta u Zagrebu koji su u tom tijelu predstavljali Filozofski fakultet te poništenje odluke u neregularnosti izbora za Studentski zbor. "Od Senata zahtijevamo da poštuje demokratsku volju većine članova Fakultetskog vijeća i nastavnika i prihvati te zaključke, od rektora da sazove izvanrednu sjednicu a na Ministarstvo apeliramo da bude odgovorno, prekine krizu upravljanja i riješi zahtjeve za pravnim nadzorom nad nizom nelegalnih odluka i postupaka koje je Vijeće podnijelo prije dva mjeseca", rekao je Bogdan i dodao da je odgovornost za ovu višemjesečnu institucionalnu blokadu na rektoru Damiru Borasu, Senatu Sveučilišta u Zagrebu i njihovu oktroiranu upravu, kao i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje to stanje temeljito ignorira.  

Njegova kolegica s Odsjeka za sociologiju, Branka Galić, podsjetila je na kronologija događaja koji su nas doveli do sadašnje situacije, odnosno na ideju bivšeg dekana Vlatka Previšića da s Katoličkim bogoslovnim fakultetom potpiše sporne, za Filozofski fakultet te njegove studente i nastavnike potpuno nepovoljne "ugovore o suradnji", a zapravo svojevrsnu pripremu terena za meku integraciu tih dviju ustanova. 

Pismo solidarnosti, koje je potpisao čitav niz uglednih svjetskih znanstvenika — od Davida Harveyja i Etiennea Balibara, preko Renate Salecl, Borisa Budena i Jonathana Bellera, do Kostasa Duzinasa, Benjamina Noysa i Saskije Sassen — i u kojem se ističe da je "slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište temeljni preduvjet za slobodno, sekularno i demokratsko društvo", možete pronaći ovdje.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.11.2016

VEZANE VIJESTI

Realizacija demokratske volje

Piše: Vatroslav Miloš
Održana je izvanredna sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta na kojoj je smijenjen v.d. dekana Željko Holjevac i poduzeti su prvi koraci ka razrješenju krize upravljanja tom institucijom.

Stanje potpunog pravnog kaosa

Piše: Vatroslav Miloš
Na Sveučilištu u Zagrebu, potvrđuju pravnici, vlada stanje pravnog kaosa. Na tribini "Sveučilište i legalnost" dobili smo moguće pravce razrješenja krize, ali otvorili i neke nove rasprave.

Neupitan stav velike većine

Piše: Matija Mrakovčić
Preko 70 posto studenata Filozofskog fakulteta bezuvjetno se protivi sklapanju bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.