Slovenija, zemlja obećana | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Slovenija, zemlja obećana

Izložba u Galeriji SC otkriva anomalije društvenog iskorištavanja subjekata koji predstavljaju manjinu bez zaštite i građanskih prava.

04.12.2013 - 14.12.2013 , Zagreb - Galerija Studentskog centra

Slovenija, zemlja obećana parafraza je refrena pjesme koju je objavila grupa Buldožer godine 1984. na albumu Pljuni istini u oči. U očima mnogih ekonomskih migranata, koji su živjeli u manje razvijenim mjestima Jugoslavije, Slovenija je predstavljala raj na zemlji gdje će pronaći posao i kulturno društvo. Realnost je mnoge razočarala i to iz dva razloga: zbog nacionalizma Slovenaca i zbog iskorištavanja. Potonje je postalo posebno očito u zadnjem desetljeću kada je iskorištavanje postalo pravilo, a ne iznimka.

Izložba Slovenija, zemlja obećana otkriva anomalije društvenog iskorištavanja subjekata koji predstavljaju manjinu bez zaštite i građanskih prava. Otkrivaju se ekonomske taktike razvijenog svijeta u koji je uvrštena i Slovenija. U njoj migranti iz bivših jugoslavenskih republika, koji rade kao građevinski radnici, predstavljaju jeftinu radnu snagu koju se može iskorištavati i koja nema jednake uvjete na tržištu rada. Subjekti koji su nekada bili ponos i koji su gradili budućnost na temeljima bratstva i jedinstva, danas su robovi ekonomske diktature i geopolitičkih vizija zapadnog svijeta.

Umjetnici Nika Autor, Suzana Brborović, Marija Mojca Pungerčar i Tomaž Furlan, kroz svoj rad otvaraju pitanja pojedinaca i njihove pozicije u društvenom ustroju. Prikazan je kontrast između realnih i simboličkih konotacija u kojima se subjekt unutar društva suočava s različitim socijalnim i političkim realnostima.

Otvorenje izložbe bit će održano u srijedu, 4. prosinca, u Galeriji SC, s početkom u 20 satiKustosica je izložbe Jadranka Plut iz ljubljanske Galerije Alkatraz.

Izložba je otvorena do 14. prosinca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.12.2013