Slovenski rezovi | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Slovenski rezovi

Društvo nevladinih organizacija i samostalnih djelatnika u području kulture i umjetnosti - Asociacija uputila je slovenskoj javnosti prosvjedno pismo u kojem upozorava na teške posljedice ko

  • A
  • +
  • -
Kako stoji u pismu, radi o sumi od čak 38 milijuna eura, a koja bi najavaljenim rebalansom proračuna mogla biti uskraćena sektoru kulture. "Pitamo se", ističe se u pismu kojeg potpisuje Asociacija, "je li slovenska Vlada svjesna da je kultura integralni dio suvremenog društva i specifično raznolika industrija sa širokim i pozitivnim mikroekonomskim i društvenim posljedicama. Kultura je javno dobro, baza kreativnoga i inovativnoga društva koja potiče razvoj suvremenih vrijednosti i stvara održivo životno okruženje. Rezanje sredstava u područuju kulture znači i rezanje sredstava za nevladine organizacije - koje su ionako podfinancirane - a to nepovratno vodi do osiromašivanja kreativnog i kulturnog diverziteta, kao i građana koji djeluju u ovom području".

Slovenska se Vlada tako poziva da umjesto diskriminatornih poteza poput ovog - a koja u usporedbi s drugim sektorima području kulture planira nametnuti četverostruko rezanje sredstava - poduzme "razumnije i uravnoteženije mjere". 

"Zato što ne želimo ponavljati istu staru floskulu o slovenskoj kulturi kao temelju slovenskog identiteta u Europi, obavještavamo vas kako slovenski umjetnici i djelatnici u kulturi  nemaju nikakvu namjeru prihvatiti takve opake i kratkovidne mjere, upravo stoga što znamo da je kultura stup suvremenog društva i neprocjenjivo javno dobro", zaključuje se u pismu. 

Više o svemu čitajte i potpišite peticiju ovdje
Izvor: Asociacija / Foto: AKC Metelkova
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 20.06.2011