Složena višejezična situacija | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Složena višejezična situacija

U sklopu programa Zagreb Reads Europe, Dinko Kreho razgovara s nagrađivanim mađarskim pjesnikom mlađe generacije, Árpádom Kollárom.

20.06.2017 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U utorak, 20. lipnja u 18 sati u klubu Booksa u sklopu programa Zagreb Reads Europe, gostuje jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih mađarskih pjesnika mlađe generacije, Árpád Kollár.

Árpád Kollár rođen je u vojvođanskoj Senti, a živi u Segedinu. Objavio je četiri nagrađivane pjesničke zbirke, od kojih i jednu za djecu, prevodio na mađarski autore poput Miljenka Jergovića i Olje Savićević Ivančević, a uz to i piše doktorat na temu kultnoga vojvođanskog časopisa Új Symposion i pjesništva jedne od njegovih vodećih figura Otta Tolnaija. U sklopu platforme Literature Across Frontiers prošle je godine izabran za jedan od deset Novih glasova iz Europe, što predstavlja i izravan povod ovom razgovoru.

Dinko Kreho s Kollárom će u Booksi razgovarati o čitanju i pisanju poezije u današnjoj kulturnoj, medijskoj i ekonomskoj konstelaciji, te o institucionalnom položaju i percepciji poezije u Mađarskoj i na našim prostorima. S obzirom na njegove uspjehe na planu dječje književnosti, neće se propustiti osvrnuti ni na problematiku i izazove pisanja za djecu. Dotaknut će se i teme Kollárova doktorskog istraživanja – vojvođanske mađarske književnosti – kao i prevodilačkog rada, s posebnim osvrtom na složenu višejezičnu situaciju u njegovom rodnom kraju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, čitat će se i komentirati poezija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 19.06.2017