Složeno i osetljivo društveno postajanje | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Složeno i osetljivo društveno postajanje

Branislav Dimitrijević u Zagrebu predstavlja knjigu Potrošeni socijalizam – Kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u Jugoslaviji (1950-1974).

10.03.2017 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

U petak, 10. ožujka u 19 sati ugledni beogradski povjesničar umjetnosti Branislav Dimitrijević u MaMi će predstaviti knjigu Potrošeni socijalizam – Kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u Jugoslaviji (1950-1974), u izdanju Fabrike knjiga i Peščanika. Uz uvodno izlaganje autora, komentarima će se priključiti Dubravka Sekulić i Igor Marković.

"Doba socijalističke Jugoslavije", stoji u najavi događanja, "danas se u pravilu doživljava ili kao period relativnog ekonomskog blagostanja i društvene sigurnosti ili kao period ideološkog jednoumlja, političke neslobode i ekonomske neodrživosti. Oba su pogleda posljedica ideoloških procesa "postkomunističke" ekonomske i političke tranzicije, a posebno specifičnosti tranzicije u zemljama bivše SFRJ. Polazeći od teze da je epoha "postkomunističke tranzicije" u SFRJ zapravo već bila počela nizom ekonomskih reformi još od druge polovine pedesetih godina, Dimitrijević zagovara kritičko prevazilaženje ‘totalitarne’ ali i ‘jugonostalgičarske’ paradigme u nastojanju da se jugoslovenska socijalistička imaginacija, a posebno kulturna, reartikulira na ruinama njenog tranzicijskog sloma. Upravo na polju kulture, kao jedne od osnovnih formi društvene samointerpretacije, Dimitrijević pokazuje da "socijalistička Jugoslavija nije bila ‘društveni eksperiment’ kako se najćešće govori, već složeno i osetljivo društveno postajanje u kom su antogonizmi i protivrečnosti bili aspekt društvene dinamike, a ne znaci unapred ušančenih polarizacija.’"

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.03.2017